Радев: Личният състав от сектор „Сигурност” и модернизацията са основен приоритет

14:10, 30 май 17 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Удовлетворен съм, че всички представители и участници в съвета се отнесоха изключително отговорно и конструктивно от разискването на проблемите и изработване на предложенията.

Изнесоха се важни доклади по рисковете и заплахите на националната сигурност, състоянието на структурите и органите от системите за национална сигурност и мерките за сигурността на държавата. Това каза президентът Румен Радев след КСНС на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на страната”, предаде БГНЕС.

Обединихме се около схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична. Удовлетворен съм, че всички се обединихме около издигането като основен приоритет на личния състав от сектор сигурност, мерките за доокомплектоване на този сектор, за издигане престижа на личния състав от сектора. Разбира се, това няма как да се случи, няма как да придобием способностите ако не се разгърнат проектите за модернизация, добави Радев.

Обединихме се, че тези проекти трябва да имат ускорена реализация. Да не забравяме, че е важно да осигурим поддръжката на техниката, оборудването за личния състав. Разбира се, изключително важно е създаване на условия за водене на пълноценна бойна подготовка на състава, добави още Радев.

Той заяви, че решенията, които са взели за предложение до изпълнителната и законодателната власт се съдържат в четири основни точки. Първо, актуализация и усъвършенстване до края на 2017 г. - първо, на стратегията за национална сигурност, която вече не съответства на съвременната среда за сигурност, но тя е основополагащия документ, върху който се градят способностите в сектора. Също така актуализация на нормативната уредба, регламентираща устройството и функционирането на системата за защита на националната сигурност и включените в нея държавни органи и структури.

Радев каза също, че са се организирали около убеждението, че системата за национална сигурност може да бъде ефективна само ако има хармонично развитие на всички елементи от тази система. Затова е необходимо да се усъвършенства тяхното взаимодействие и координация в съответните нормативни документи и е необходима актуализация на нормативната уредба, недопускаща външна намеса във вътрешнополитическия живот на страната.

Втората точка, обясни президентът, включва анализ за интегрирано развитие на сектор сигурност и разпределение на ресурсите в отделните държавни органи и структури за следващите пет години. Този анализ трябва да е готов до 20 юни. От изключителна важност е да сложим всички ресурси на масата, да се прецени дефицитът от способности и да се направи ефективно разпределение на ресурсите по отделните елементи от системата на националната сигурност.

Също така е необходим и анализ и предложение за участието на българската отбранителна индустрия в развитието на сектор “Сигурност”. Нашата индустрия в никакъв случай не трябва да остава изолирана от тези разходи, които ще се извършват за отбрана. Важно е да разработим и да бъдем проактивни във формулирането на програми за индустриално сътрудничество, които трябва да бъдат важна съставна част от проектите за модернизация и с тяхна помощ в нашите индустрии да се въвеждат нови високи технологии и да се създават нови работни места, каза още Радев.

Трето - да се разработят конкретни планове за попълване на недостига от личен състав на сектор “Сигурност” и мерки за повишаване на неговата квалификация, мотивация и престиж. Това трябва да бъде наш водещ приоритет, каза той.

Радев поиска също разработване на конкретни планове за ускорена реализация на проектите за модернизация в новите условия и разбира се планове за поддръжката на техниката до замяната им с нови образци. Тези планове имаме амбициозната цел, да бъдат разработени до 30 юни т.г. и до края на годината да се разработи национален план за достигане на 2% от БВП за целите на отбраната до 2024 г., подчерта още Радев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама