Меркел: Европа е длъжна да засили ролята си на международната сцена

13:46, 30 май 17 / Свят 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европа трябва да стане по-активен играч на международната сцена. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция с премиера на Индия Нарендра Моди. Предаде БГНЕС.

„Контактите със САЩ, както и с други наши партньори, разбира се, са важни. Трансатлантическите отношения имат изключително значение. Но има все повече причини да вземем съдбата в собствените си ръце“, каза тя.

По думите на канцлера „Европа трябва да стане по-активен играч в международните дела“. Тя също така поясни и своето изказване от края на миналата седмица, когато заяви, че са отминали времената, в които западните държави могат да разчитат една на друга. Нейните думи бяха възприети като очевидна критика спрямо американския президент Доналд Тръмп. „Само посочих, че в светлината на сегашната ситуация има още повече причини ние в Европа да вземем съдбата в собствените си ръце“, каза тя днес.

Нейното изказване идва ден, след като германският вицеканцлер и министър на външните работи Зигмар Габриел отправи необичайно остра критика по адрес на американския държавен глава. Според него действията на Тръмп отслабват Запада, а късогледата му политика вреди на европейските интереси. „Късогледата политика на американското правителство застава срещу интересите на Европейския съюз“, посочи той.

Подобни остри реплики дойдоха и от лидера на коалиционния партньор на консерваторите на Меркел от Социалдемократическата партия (СДП) Мартин Шулц, който е и основен претендент за канцлерския пост на парламентарните избори в Германия през септември. По думите му ЕС трябва да противодейства на политиката на Тръмп и да му припомни границите, които трябва да спазва. „Дойде времето, в което трябва да направим всичко, за да противодействаме на този човек и включително на неговата фатална логика към въоръжаване, към която ни тласка ”, каза Шулц. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама