Караниколов: Министерството на икономиката ще работи за стимулирането на бизнеса

13:42, 30 май 17 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Министерството на икономиката ще работи за подобряването на макроикономическите показатели, които със съответните промени в политики, институции и регламенти може да регистрират значително по-добри резултати“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на конференцията „10 години България в ЕС – ползи и предизвикателства“, организирана от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съобщиха от Министерството на икономиката. Предаде БГНЕС.

Във форума участваха още председателят на БТТП Цветан Симеон, ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев и Маргарита Ганева от Министерството на външните работи.

Министър Караниколов поясни, че членството на България в ЕС е положителен фактор за икономическото развитие на страната ни. По думите му един от най-важните процеси за българската икономика през този период е притокът на външни капитали, който е довел до подобряване на социално-икономическата рамка - увеличаване на преките инвестиции от страните в ЕС към България, нарастване на износа и повишаване на заетостта. Той подчерта, че преди еврочленството ни общият износ, насочен към страните от ЕС, е 44 %, а през 2016 г. този дял достига 68%. Икономическият министър изтъкна още, че с изключение на периода на световната икономическа криза (2009 г. – 2013 г.), нарастването на покупателната способност в страната е над средните за ЕС стойности – около 4 % годишно.

Министър Караниколов заяви също, че важен положителен фактор от членството в ЕС, е превръщането на България в разпознаваема и привлекателна бизнес локация, доказателство за което е и номинирането на страната ни през 2016 г. от списание „Форбс“ като една от топ 10 дестинации в света за стартиране на иновативен бизнес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама