На 83-годишна възраст почина панамският диктатор Мануел Нориега

09:08, 30 май 17 / Свят 25 662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият панамски диктатор Мануел Нориега почина на 83-годишна възраст след мозъчна операция, съобщи настоящият президент на страната Хуан Карлос Варела днес в социалната мрежа "Туитър".

Нориега е починал в обществената болница в Панама сити „Санто Томас“, където от началото на март се възстановяваше от операция за премахването на мозъчен тумор и последвали хирургични интервенции.

На 28 януари тази година бившият диктатор беше освободен временно, за да може да се подложи на операциите. Той страдаше и от респираторни проблеми, рак на простата и депресия, което стана и причина семейството му да поиска той да доизлежи присъдата си под домашен арест. Правителството обаче отхвърли искането и разпореди Нориега да се върне в затвора, след като се възстанови.

Между 50-те и средата на 80-те години на миналия век генерал Нориега е шпионин на ЦРУ, докато в края на 80-те не се развалят отношенията му със САЩ. Причината са сделките му с големите наркобосове на времето като Пабло Ескобар. В резултат Вашингтон нахлува в Панама, за да свали установената от Нориега 6-годишна военна диктатура.

През 90-те години генералът е отведен в САЩ и осъден на 40-годишен затвор за трафик на кокаин и пране на пари. През 2010 г. Нориега е изпратен във Франция, където също е осъден за пране на пари. Година по-късно той е върнат в Панама, където е арестуван за убийство на свой политически опонент, извършено през 1985 г., за убийството на военен от 1989 г. , опитал се да извърши преврат срещу него и за избиването на войници, въстанали срещу властта му.

През 2015 г. Нориега се извини „на всеки, който се е почувствал обиден, преследван или унижен от моите действия“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама