Сръбски лидер ще съди македонските служби за сигурност

08:28, 30 май 17 / Свят 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на Демократическата партия на сърбите в Република Македония се закани пред руското издание "Спутник", че ще съди македонските служби за сигурност, защото е бил подслушван незаконно, заедно с Горан Живалйевич/агентът на сръбските спецслужби, работещ като офицер в посолството в Скопие, бел.ред./. Това съобщи БГНЕС.

Няма как съдът да даде разрешение за прилагане на специални разузнавателни мерки, защото аз имам сертификат за сигурност /имунитет/, каза още Стоилкович и се закани да съди службите, защото са били подслушвани той, Живалйевич и сръбският журналист Мирослав Лазански.

"Ако подслушвате депутат и използвате специални разузнавателни средства трябва да имате решение на съда. Но, за да получите разрешение от съда, трябва да имате мотив. Не мога да разбера какъв може да бъде този мотив, за да бъда подслушван, защото аз притежавам сертификат за сигурност. Ако няма решение на съда, аз ще ги съдя и ще искам обезщетение", закани се Стоилкович пред сръбската редакция на руския "Спутник".

Само няколко часа преди изявлението на Стоилкович сръбският премиер Александър Вучич обвини Македония в срамно поведение, защото е разпространила разпечатките от подслушваните разговори. Според него това е станало с помощта на "една западна служба".

Сръбското разследващо издание "Крик" вчера разкри как един от най-доверените депутати на Вучич Мирослав Лазански, заедно със сръбските спецслужби - БИА, е ръководител на медийната пропаганда в полза на бившия македонски премиер Груевски, както и на руските интереси в региона. Изданието се позова на документи от македонското контраразузнаване. В "македонския сценарий" участват още и служителят на сръбското посолство в Скопие Горан Живалйевич и лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович. За успеха на кампанията Лазански е изпратен в Македония лично да координира пропагандната кампания. Стоилкович лично е диктувал темите и тезите за "анализите на Лазански в проправителствение сръбски вестник "Политика".

Живалйевич предизвика огромно напрежение между двете държави поради влизането в парламента по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април, когато се стигна до побой над депутати, журналисти, включително и на лидера Зоран Заев, бъдещият премиер на Република Македония. Живалйевич нахлу в парламента с първата група демонстанти и си направи "селфи" с тях. Горан Живалйевич е бивш заместник-директор на БИА, а от 10 години насам работи като дипломат и съветник в сръбското посолство в Скопие. Целта на кампанията е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО, се казва в разследването. От документите става ясно, че цялата операция е била водена лично от Горан Живалйевич, който е свързал Лазански и Стоилкович и е координирал всички техни действия, включително и публикациите в медиите.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама