Вучич призна за сръбската намеса в Македония и обвини западните служби

07:46, 30 май 17 / Свят 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбският премиер и бъдещ президент Александър Вучич нарече "срамно" оповестяването на разговорите на сръбските агенти в Скопие и неговият депутат Мирослав Лазански, които са организирали мащабна пропагандна кампания в полза на Никола Груевски и руските интереси на Балканите. Това съобщи БГНЕС.

"Много е срамно, че в Македония разкриха разпечатките от подслушваните разговори на лидера на сръбската партия /Иван Стоилкович, бел.ред./, на дипломата от посолството ни /Горан Живалйевич, агент от БИА, бел.ред./ и журналиста от Белград /Мирослав Лазански, който е и депутат от партията на премиера, бел.ред./...Това бе направено от една западна служба", каза Вучич. Той се възмути от факта, че "медии разпространяват разпечатки от подслушвани разговори" и се похвали, че "откакто той е премиер това нещо не се случва в Сърбия".

"Подслушваните разговори в Сърбия не се пускат в медиите през последните години, поне след 2012г. /когато той идва на власт, бел.ред./. Разбира се, че има подслушвани разговори, съгласно закона, но не и в медиите. Отговорните държави се държат отговорно", каза още Вучич пред телевизия "Пинк".

Сръбското разследващо издание "Крик" вчера разкри как един от най-доверените депутати на Вучич Мирослав Лазански, заедно със сръбските спецслужби - БИА, е ръководител на медийната пропаганда в полза на бившия македонски премиер Груевски, както и на руските интереси в региона. Изданието се позова на документи от македонското контраразузнаване. В "македонския сценарий" участват още и служителят на сръбското посолство в Скопие Горан Живалйевич и лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович. За успеха на кампанията Лазански е изпратен в Македония лично да координира пропагандната кампания. Стоилкович лично е диктувал темите и тезите за "анализите на Лазански в проправителствение сръбски вестник "Политика".

Живалйевич предизвика огромно напрежение между двете държави поради влизането в парламента по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април, когато се стигна до побой над депутати, журналисти, включително и на лидера Зоран Заев, бъдещият премиер на Република Македония. Живалйевич нахлу в парламента с първата група демонстанти и си направи "селфи" с тях. Горан Живалйевич е бивш заместник-директор на БИА, а от 10 години насам работи като дипломат и съветник в сръбското посолство в Скопие. Целта на кампанията е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО, се казва в разследването. От документите става ясно, че цялата операция е била водена лично от Горан Живалйевич, който е свързал Лазански и Стоилкович и е координирал всички техни действия, включително и публикациите в медиите. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама