Малайзийският върховен съд пое делото за убийството на Ким Чен Нам

07:36, 30 май 17 / Свят 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малайзийският върховен съд пое от по-ниската инстанция делото срещу двете обвиняеми в убийството на Ким Чен Нам - по-големият полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Това съобщи БГНЕС.

Полубратът на Ким Чен Ун беше убит на 13 февруари на Международното летище в Куала Лумпур с отровното вещество VX. По първоначални данни то или е било пръснато в лицето му, или той го е вдишал от притисната към носа му кърпа.

Властите в Малайзия, които започнаха разследването, веднага откриха физическите извършители на убийството. Оказаха се две жени - виетнамката Доан Ти Хуонг и индонезийката Сити Айшя. По-късно обаче пред полицията те разказаха, че всъщност не са били наясно с реалните последици за стореното, тъй като са им казали, че това е просто сценка шега за "телевизионно предаване", която дори са репетирали предварително. Оказа се, че те наистина са били вербувани от 33-годишният Ли Чжи Хьон, който е син на бившия посланик на КНДР във Виетнам и който им е платил по 75 долара за участие.

Освен двете жени полицията започна да издирва и четирима севернокорейци, които веднага напуснали Малайзия. Един от тях, според следствието, се оказа Ли.

Веднага след убийството южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че убийството на брата на лидера на Северна Корея в Малайзия е организирано от правителството на комунистическата държава.

Агенцията цитира представител на националната разузнавателна служба в Сеул, който е говорил на закрито заседание в парламента.

„Четирима от осемте заподозрени в съучастие в престъплението са служители на органите за държавна сигурност на Северна Корея, а други двама – служители на външното министерство”, съобщил служителят на южнокорейското разузнаване.

Така убийството на Ким Чен Нам предизвика и остър дипломатически скандал между Малайзия и Северна Корея, който доведе до изгонване на посланици. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама