Лидерът на венецуелската опозиция и още 16 негови приближени пострадаха при нападение

03:25, 30 май 17 / Свят 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко 16 души бяха ранени при нападение срещу лидера на венецуелската опозиция Енрике Каприлес и неговите приближени, предаде журналистът Роман Камачо в "Туитър". Инцидентът се е случил по време на шествието в Каракас, организирано от опозицията в знак на протест срещу опита на Мадуро да консолидира властта си чрез списването на нова конституция. Днешната демонстрация целеше д почете и паметта на всичките загинали по време на вече двумесечните антиправителствени протестни действия в страната.

"От екипа на Каприлес са пострадали 16 човека", написа Камачо, като допълни, че сред потърпевшите са и трима представители на медиите. Нападателите са им отнели неправомерно телефоните и радиостанциите.

По-рано Енрике Каприлес директно посочи сътрудниците на Националната гвардия за извършители на нападението срещу себе него.

БГНЕС припомня, че от началото на април досега бяха проведени над 950 мащабни протеста срещу социално-икономическата и политическата криза в страната.

Причините за масовите демонстрации из цялата страна са последните решения, които обостриха и без това тежкото политическо състояние на Венецуела. Сред тях са опитът на Върховния съд да изземе законодателните функции на водения от опозицията Конгрес - единствената институция в страната, която не бе под контрола на президента Николас Мадуро и приближените му. Освен това венецуелските власти наложиха забрана именно на опозиционния лидер Енрике Каприлес, с която той бе лишен от правото да заема обществена длъжност в следващите 15 години и по този начин бе възпрепятстван да участва в общите изборите следващата година. Последната искра, запалила бунтовете бе желанието на държавния глава да създаде нова конституция, която обаче да бъде написана от орган на "народа", заобикалящ водения от опозицията Конгрес.

По данни на неправителствените организации в страната жертвите от уличните протести срещу правителството на Мадуро вече надхвърлят 60 души, а още над 2600 са задържани в ареста. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама