Президентът Радев - домакин на тържествена вечеря ифтар

22:00, 29 май 17 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Вярвам, че всички заедно продължаваме една добра традиция, която има своето важно измерение, защото на държавно равнище потвърждаваме важен символ на уважение към българските мюсюлмани, защото те са уважавана и неразделна част от българското общество”. Това заяви президентът Румен Радев в началото на тържествената вечеря ифтар, предаде БГНЕС.

Много години се е изграждало мирното съжителство между различните религии в нашата държава. В новата ни история етническата и религиозна принадлежност са фактори, които не разделят, а обогатяват и развиват многообразието на нашата идентичност, заяви Радев. Не от днес е българската традиция за шекер байрама мюсюлманите да гощават християните с баклава, а християните да носят козунаци и яйца на комшиите мюсюлмани. Тази традиция се е пренасяла през вековете и се е развивала с усилията на всички общности в България, с личния пример на достойни водачи, с ежедневните примери, които дават всички български граждани. За нас е важно да развиваме тези традиции, защото тук те имат своя дълбок смисъл. Нашите мюсюлмани не трябва да бъдат ученици на чужди мисионери, а напротив - могат да дават пример как се живее в мир, разбирателство и взаимно уважение с останалите общности. Радвам се, че сме събрани представители на различни общности, на държавните институции, хора на изкуството, науката, културата, чуждестранни дипломати и дълбоко вярвам, че всеки осъзнава своята отговорност и своята мисия този богат български опит - нашият мирен модел, да се пренася за следващите поколения, защото ние продължаваме да утвърждаваме вековната мъдрост, че само с общи усилия можем да градим дом, в който децата ни да живеят в мир, разбирателство и уважение. Като президент ви уверявам, че ще бъда съпричастен към делниците и празниците на всички големи общности в България, каза още президентът Радев.

От своя страна главният мюфтия в България Мустафа Хаджи, изказа в словото си благодарност към президента Румен Радев за това, че ги е събрал за почитане на свещения месец Рамазан. "Това е чест за мюсюлманите в България и целия български народ. В този свещен месец на една маса сме събрани различни религиозни общности”, каза той.

Според Хаджи, заради вековното съжителство между хора от различни вероизповедания, омразата и конфликтите са чужди на българите. Тази вечер на една маса са президентът, патриархът и другите общности, което според него е знак за толерантност, а страната ни може да е добър пример за подражание.

Доколко религиозен е човек е личен въпрос, за който всеки носи отговорност, каза още Хаджи и допълни, че задължението на духовниците не е да съдят хората и да дават оценка на тяхната набожност. “Ние сме длъжни да ги подпомагане морално и материално. В повечето случаи помощта бива измервана не толкова в материален, а в морален аспект и затова полагаме усилия да бъдем съпричастни към проблемите на хората и да споделяме тяхната съдба”, каза още Хаджи.

Той се обърна към президента и заяви, че когато сме свидетели на физическо насилие и още по-парадоксално, когато религията се използва за политически цели и за оправдаване на извършването на насилие, мюсюлманите в България запазиха доброто отношение към хората с различно вероизповедание и лоялността си към родината. “Гордеем се, че с общи усилия не допуснахме участието на българи в ДАЕШ. Даваме си сметка, че всеки успех изисква още по-големи усилия, но също така сме твърдо уверени във възможностите на общността ни да се пребори с всички предизвикателства на нашето съвремие”, заяви Мустафа Хаджи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама