Макрон иска да засили партньорството между Франция и Русия

18:25, 29 май 17 / Свят 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският президент Еманюел Макрон заяви на руския си колега Владимир Путин, че би искал сътрудничество между двете държави да бъде засилено. Изказването той направи по време на съвместната пресконференция на двамата лидери след първата им среща във Версайския дворец. Това информира ТАСС и АПФ, цитира БГНЕС.

По думите на новия френски държавен глава Русия играе важна роля в съвременния свят. „Нито един важен проблем в света не може да бъде решен без участието на Русия“, посочи Макрон.

Той също така благодари на своя гост за визитата и допълни, че е особено важно това, че „диалогът между Франция и Русия никога не е прекъсвал“.

Макрон също така посочи, че двамата с Путин са се обединили около идеята за скорошна нова среща на Нормандскта четворка (Германия, Франция, Русия, Украйна). „Ние подробно обсъдихме различните детайли от обстановката в Украйна и изпълнението на Минския процес“, заяви френският държавен глава.

По отношение на Сирия Макрон изрази желание Париж и Москва да засилят сътрудничеството си. Той също така отбеляза, че за излизане от кризата в страната е „необходимо да се търси приобщаващо политическо решение“.

В същото време той допълни, че използването на химически оръжия в Сирия е „червена линия“ и би предизвикало „незабавен отговор“ от страна на Франция. „От наша страна съществува много ясна червена линия за използването на химически оръжия от когото и да е било“, заяви Макрон.

Въпреки желанието си за подобряване на двустранните отношения френският държавен глава предупреди, че ще бъде „бдителен“ за спазването на човешките права в Русия и Чечня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама