Проф. Николай Петров на среща с БЛС: Няма да налагаме решения, а ще ги търсим заедно

18:05, 29 май 17 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и УС на Български лекарски съюз обсъдиха проблемите в болничната и доболничната помощ, емиграцията на младите лекари, разпределението на средства в Бюджет 2017 и др., на провела се днес в МЗ среща, съобщиха от МЗ, предаде БГНЕС.

Ще разчитам на подкрепата ви, за да намерим баланса на иначе трудно съвместимите интереси на държавата, в лицето на МЗ, бизнеса, НЗОК, лекари и пациенти. Не можем да решим проблемите веднага, но можем да предприемем стъпки за минимализирането им, заяви здравният министър и подчерта, че вратите на кабинета му са отворени както за сътрудничество, така и за критики.

Председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев посочи, че между министерството и съсловната организация няма кардинални разминавания по отношение на аспектите, в които трябва интензивно да се работи и увери: Сигурен съм, че ще имаме здрав и полезен за обществото диалог, като за целта е крайно необходимо преговорният процес да бъде постоянна практика. Лекарският съюз, в качеството си на най-голяма съсловна организация, притежава експертния потенциал, който е нужен на българското здравеопазване.

Представителите на БЛС и министърът се разбраха за сформиране на ресорни работни групи с представители на Лекарския съюз, които ще имат за задача да променят регламентите в наредбата за специализацията, както и да излязат с обща позиция за продължаващото обучение на медиците, за откриването на нови лечебни заведения, за планирането на бюджета и разпределението на средства в болнична и доболнична медицинска помощ, за промяна в текстовете на действащата Наредба №2 и т.н.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама