Хърватия: С България даваме пълна подкрепа за евроатлантическата перспектива на Македония

17:42, 29 май 17 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стабилността и евроатлантическата перспектива на Република Македония за нас е от изключителна важност. Това заяви хърватският външен министър Давор Иво Щир, предаде БГНЕС.

„Стабилността в Югоизточна Европа е една тема, за която работим заедно и искаме да работим и в бъдеще. В този контекст за нас е от изключителна важност стабилността и европейската перспектива на Република Македония, както каза и самата Екатерина Захариева“, заяви ръководителят на хърватската дипломация след преговорите си със своя български домакин Екатерина Захариева.

Хърватският външен министър заяви, че Загреб не приема нарушаването на териториалната цялост на Босна и Херцеговина.

„Позицията на Хърватия е много ясна и категорична. Това е основополагаща позиция за нашата дипломация и така ще бъде винаги. Хърватия е първият и основен търговски партньор на Босна и Херцеговина. Нейната стабилност зависи от това наболелите въпроси да се решават чрез социална и икономическа политика“, подчерта Давор Иво Щир, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали Хърватия приема евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и и дали приема евентуална промяна на границите на Балканите, за което се обяви сръбският президент Томислав Никулич. В края на миналата седмица той поиска обединение на Сърбия и Република Сръбска.

„Много се радвам, че България и Хърватия имат еднаква позиция за европейската перспектива всички балкански страни и реформите, които трябва да бъдат извършени по този път. Имаме еднакви позиции относно стабилността в региона“, заяви ръководителят на хърватската дипломация.

„Хърватската позиция е непроменена и винаги подчертаваме, че спазваме принципа на зачитане на териториалната цялост и стабилността на Босна и Херцеговина“, каза Давор Иво Щир. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама