Либералният интернационал изразява притеснение от ксенофобски партии в българското правителство

16:34, 29 май 17 / Политика 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Либералният интернационал изразява дълбоко притеснение за участието на ксенофобски и екстремистки партии в българското правителство, съобщиха от пресцентъра на ДПС, информира БГНЕС.

На заключителната сесия на Конгреса на Либералния интернационал, който се проведе от 18 до 21 май в Андора и на който депутатът от ДПС Джевдет Чакъров бе избран отново за вицепрезидент и член на Бюрото на международната организация, след дискусия с делегатите на генералната асамблея на Либералния интернационал президентът Жули Миновес-Трикел заяви президентската позиция по отношение на последните събития в България (а също и в Тайван и в Чечня).

В позиция на Либералния интернационал се посочва, че Либералният интернационал на среща на генералната си конгресна асамблея се присъединява към позицията на партията си членка Движение за права и свободи (ДПС) и изразява дълбоко притеснение за участието на ксенофобски и екстремистки партии в българското правителство. „Още през април Бюрото на Либералния интернационал призова демократичните сили в България да отхвърлят коалиция с крайнодесни политически сили. Неприемливо е премиерът Борисов и неговият вицепремиер от популистката дясна коалиция „Обединени Патриоти” Валери Симеонов да омаловажат отблъскваща снимка с нацистки поздрав на когото и да е, а още по-малко на високопоставен коалиционен политик”, се посочва в позицията.

В неща пише още, че Либералният интернационал вярва, че загубата на човешки живот и ужасите на нацизма не са и не могат да бъдат третирани като „шега” и призовават всички политически семейства да осъдят това поведение. Либералният интернационал подчертава, че политическата ситуация в България трябва да бъде сериозно наблюдавана за да се избегне изпадането на страната в политическа нестабилност заради провокативна и ксенофобска реторика.

От Либералния интернационал посочват още, че България ще председателства ЕС през 2018 година, като ще поеме отговорността от името на обединението на демократичните нации да насърчава демокрацията, човешките права, свободата и толерантността, както в рамките на Съюза, така и извън него. „Ние не можем да правим компромиси с тези принципи. Либералният интернационал очаква България да бъде пример за стабилност и демокрация в Югоизточна Европа като демонстрира, че членството в ЕС се базира на толерантност, интеграция и върховенството на закона. В заключение ние изразяваме нашата увереност, че държавата трябва да бъде управлявана от политически партии, които споделят основополагащите принципи на демокрацията”, изтъкват от Либералния интернационал.

Конгресът на Либералния интернационал прие и текст на резолюция за България. В нея се посочва, че Конгресът изразява сериозна загриженост за новосформираното правителство на Бойко Борисов с Обединените патриоти. „Коалиция с открито националистична, ксенофобска и анти-европейска сила ще затрудни необходимите демократични и икономически реформи и по-скоро ще доведе до регрес в тези сфери. Следователно, Конгресът апелира към политическите партии в България да изискват от новото правителство да направят необходимите реформи”, се посочва още в резолюцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама