В Европа 231 деца годишно умират от ротавирусни гастроентерити

15:22, 29 май 17 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ротавирусните гастроентерити са втора по честота причина за детска смъртност от ваксинопредотвратими заболявания. В Европа около 2 800 000 души заболяват ежегодно от тях, около 700-800 хиляди търсят медицинска помощ по този проблем, в резултат на който има и 231 смъртни случая от това коварно заболяване. Това каза д-р Илиян Тодоров – специалист по инфекциозни болести, предаде БГНЕС.

Основна рискова група са децата под 5 години и възрастните над 60 години. Д-р Тодоров обясни, че до смъртните случаи при децата се стига от това, че диагнозата понякога не е поставена своевременно, родителите невинаги търсят в острия период медицинска помощ. „Смятат, че те биха могли да се справят с тази тежка инфекция в домашни условия и всъщност стигат до лекарите едва когато вече е твърде късно, когато детето е обезводнено в тежка степен, когато е налице тежко спадане на кръвното налягане, което за нас е по-труден проблем за овладяване, отколкото ако сме хванали заболяването в ранния етап и всъщност основната причина е ненавреме третираната дехидратация”, посочи специалистът.

Д-р Тодоров отбеляза, че съществуват две ваксини. Едната се приемана два пъти, а другата три пъти през устата. Първият прием започва на двумесечна възраст или както казват лекарите - периодът, в който трябва да бъдат ваксинирани децата е този на тяхната първа усмивка.

Той говори на форум за ваксините, организиран от фондация МОСТ във Варна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама