Автомобилни производители искат насърчителни мерки за купуване на нови камиони

15:19, 29 май 17 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Товарният сектор има нужда от обновяване, но не с автомобили втора употреба. Нужен е фокус върху този пазар. Това заяви Петър Дончев - чл. на УС на Асоциация на автомобилните производители - ААП, предаде БГНЕС.

Дончев поиска данъчната политика да бъде насочена към облекчаване на новите автомобили, които са високо технологични и по-екологични. Друг положителен ефект може да даде създаването на зелени зони, насърчителна мярка е и това по-екологичните нови товарни автомобили да бъдат с по-ниски цени на винетните стикери. Освен това, според него, страната ни няма организация при вноса на товарни автомобили.

Георги Загоров - чл. на УС и председател на ДАФ, коментира, че трябва да се насърчават инвестициите в зелени технологии, защото това е социално значима инвестиция, която щади здравето. В същото време с нови товарни автомобили ще се редуцира и броят на катастрофите в страната.

Загоров заяви също, че пазарът на тежкотоварни автомобили у нас следва световните тенденции. Световната финансова криза се е отразила и на този бранш у нас, но през миналата година вече са достигнали предкризисните нива от 2008 г.

Пазарът у нас, обясни Загоров, е доминиран от продажбите основно на влекачи за международния транспорт, защото този сегмент от тежкотоварния бранш не зависи от националната икономика. Според него обаче има положителна тенденция през последните години и се увеличават доставките и за вътрешния пазар, т.е. за българските производители. Той е на мнение, че предстои голямо обновление на тежкотоварни автомобили, защото паркът у нас е остарял като има и много камиони, които са извън движение.

Затова са необходими насърчителни мерки, които да станат държавна политика за този сектор.

Дончев коментира, че страната ни е част от европейския транспортен коридор, който има нужда от по-добра инфраструктура, която струва пари и от бранша са наясно с това.

Асоциацията на автомобилните превозвачи ще бъде домакин тази година на голямото международно изложение за тежкотоварни автомобили Трак експо, на което тази година ще бъдат премиерите на 20 нови автомобилни продукта и транспортни услуги. Според Дончев се очаква това да бъде най-голямото подобно изложение у нас до момента, на което ще бъдат показани тежкотоварни автомобили до 3.5 тона. На изложението ще участват 54 фирми, представящи над 160 бранда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама