Френският екс премиер Фийон беше разпитван в прокуратурата

14:17, 29 май 17 / Свят 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият министър-председател на Франция Франсоа Фийон днес отново беше на разпит при следователите, които водят разследването на фиктивното устройване на работа на съпругата и две от децата му като парламентарни помощници, предаде БГНЕС.

Разпитът беше в сградата на финансовата прокуратура към съда в Париж, където Фийон е пристигнал около 9 часа сутринта. Престоят на Фийон в институцията е продължил около 2 часа.

Предизборният скандал около Фийон и обкръжението му започна след публикация на сатиричното издание „Канар аншене”, което обяви, че съпругата на Фийон осем години е получавала заплата като фиктивен парламентарен помощник на мъжа си.

Пенелъпи Фийон известно време получавала и възнаграждение от сп. Revue des Deux Mondes, но и там заетостта й е била фиктивна.

Бившият ръководител на изданието Мишел Крепю каза, че никога не е знаел, че на г-жа Фийон е поръчан стратегически анализ в рамките на работата си в списанието.

На Фийон бяха повдигнати обвинения за злоупотреба с държавни средства, както и в съучастие и укриване на данни при попълване на декларации.

Допълнително Фийон беше обвинен и в търговия с влияние, заради костюмите, които му подарявал приятелят му адвокат Робер Буржи.

На първия тур на президентските избори Франсоа Фийон получи 20,1% от гласовете и не стигна до балотаж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама