Атанас Скатов: Това беше най-трудната ми експедиция

13:32, 29 май 17 / Спорт 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Най-важното във височинния алпинизъм е да се върнеш жив и здрав“, заяви алпинистът-веган Атанас Скатов, предаде БГНЕС. Той покори поредните два върха, (Еверест-8848 м. и Лхотце - 8516 м.) които са част от проекта му "Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника на планетата като веган".

„Тази експедиция беше 14-та подред за мен, както и седми пореден връх над осем хиляди метра, който покорявам.

Беше най-трудната ми експедиция досега, защото метеорологичните условия бяха изключително неблагоприятни. Беше много студено и духаше много силен вятър. През първите три дни имаше такъв със скорост от над 100 км/ч. Голяма част от колегите ми, а включително и аз се разболяхме.

Трябваше да се аклиматизираме, но и да се излекуваме, преди да тръгнем към върха.

На 16 и 17-ти се очакваше да има хубаво време и аз тогава си казах, че сега трябва да се кача на Лхотце, а от него и на Еверест", заяви Скатов.

"Знаете, че Лхотце не беше изкачван от 2013 година и не бяха ясни какви са условията горе. Принципно към осемхилядник се тръгва вечер, за да може с изгрева на слънцето да си на върха, защото тогава времето е най-спокойно.

Бяхме много изморени и нямаше как да тръгнем вечерта, поради което останахме да пренощуваме в лагера. На 16-ти наистина времето беше изключително благоприятно и решихме в 08:00 часа да потеглим. Беше изключително рисково. Моят партньор ми каза, че няма да продължи, но за мен беше важно аз да го направя", сподели алпинистът.

"Тръгнах с две бутилки кислород и раницата ми беше доста тежка. След няколко часа ми се развали и регулатора, като повече от 80% от кислорода ми излезе от бутилката. Бях с минимално количество кислород и се движех изцяло солово до върха.

Най-важното обаче е, че имахме голям късмет, защото времето беше с нас и в крайна сметка успяхме", заяви за финал Скатов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама