МВР и ДАНС с нова Инструкция за взаимодействие в борбата с тероризма

13:26, 29 май 17 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

МВР и ДАНС ще си сътрудничат по нова Инструкция за взаимодействие. Това става ясно от публикувания проектодокумент, предаде БГНЕС.

С него се отменя досега съществуващите правила, които са приети преди близо десет години. Сред акцентите, които МВР и ДАНС извеждат като приоритет в Инструкцията за взаимодействие е борбата с тероризма.

Областите на взаимодействие, уредени в проекта, са оперативно-издирвателна дейност, конвоиране на задържани лица и настаняването им в помещения за настаняване на задържани лица, международно сътрудничество, управление на човешките ресурси, координационна, информационна, справочна и административна дейност и други дейности от компетентност на двете ведомства.

Формите, посредством които се предвижда да бъде осъществено взаимодействието между двете ведомства, са обмен на информация, провеждане на работни срещи, създаване на съвместни работни групи, провеждане на координирани мероприятия, повишаване на квалификацията на служителите на двете ведомства, съвместни планове за действие и техническа помощ.

Така например, в случаи, когато МВР получи информация по линия на международното сътрудничество, която касае заплаха от тероризъм, същата ще се предоставя на Националния контратерористичен център, разположен в ДАНС.

Двете институции – МВР и ДАНС ще имат право да извършват справки в оперативните архиви на другото ведомство, при спазване на правилата за защита на класифицираната информация. Информация от архивния оперативен отчет се предоставя след получено писмено искане, подписано от главния секретар на МВР или оправомощено от него длъжностно лице, съответно от председателя на ДАНС или оправомощен от него заместник-председател.

МВР и ДАНС ще осъществяват съвместна дейност по разкриване и противодействие на неправомерно използване на технически средства за връзка и разузнаване. Двете институции ще си сътрудничат и при използването на специални разузнавателни средства. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама