838 педагози и специалисти се грижат за 2914 деца в помощни училища

11:30, 29 май 17 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

2914 деца се обучават в помощни училища у нас. Това става ясно от Доклад за оценка на системата на помощните училища в България, който е изготвен по европейската оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, предаде БГНЕС.

838 педагози и специалисти – психолози, логопеди, рехабилитатори и др. полагат грижи за децата в общо 46 помощни училища – 8 държавни и 38 общински в страната. Помощни училища няма в София област, както и в областите Кюстендил и Смолян. 

“Все още в много от помощните училища има деца, които ги посещават само по социални индикации, което категорично трябва да бъде преустановено”, пише министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на депутатски въпрос по темата. Това е така, защото в голямата си част от децата, които са в помощни училища нямат сериозни увреждания. “Някои от помощните училища, които имат интернати, са скрита форма на институционализиране на децата както по отношение на модела на живот, така и поради липсващия модел за работа с родителите, поради което за тях трябва да се преосмисли съществуването на общежитие”, е друг от изводите от направеното проучване на помощните училища в периода февруари-април 2017 г. 

Сред най-големите трудности, които се наблюдават са обстоятелствата, че повечето от помощните училища се намират в малки населени места или в изолирани местности до големите градове, както и опасенията на родителите на децата, които се обучават в момента в помощни училища – “как ще се осигури преходът на децата им и дали и по какъв начин ще се подкрепи адаптацията в нова среда, независимо дали става въпрос за общообразователно училище или в Център за специализирана образователна програма в същата сграда”. В такива специализирани центрове би трябвало постепенно да се превърнат настоящите помощни училища. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама