Британското контраразунаване разследва защо манчестърският терорист е изпуснат от поглед

09:45, 29 май 17 / Свят 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британското контраразунаване МИ-5 започна разследване на това по каква причина спец службите са изпуснали от полезрението си манчестърския терорист Салман Абеди, въпреки предупреждения, че той е потенциално опасен, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

„Британското правителство призна, че службата за сигурност е проучвала информацията за Абеди до момента, когато той извърши атентата и, че МИ-5 три пъти е получавала предупреждения за екстремистките му възгледи”, се казва в съобщението.

Според представител на британските власти Абеди се оказал в полезрението на тази спец служба, която го определила като потенциално опасен за обществото. МИ-5 ще подготви отделен доклад за правителството.

През януари американското ФБР също предупредило британското контраразунаване за това, че Абеди е свързан с терористична групировка, съобщава в. „Дейли мейл” като се позовава на източници от разузнаването.

ФБР е следило Абеди още от средата на миналата година.

Тогава службите смятали, че той готви убийство, но тази версия не се потвърдила и разследването било преустановено.

По-рано полицията в Манчестър, припомня Би Би Си, помоли гражданите, които имат информация за движението на Абади от 18 май насам, да я предадат на властите.

В този ден Абеди се връща във Великобритания от Либия, където прекарал три седмици. Родителите му са либийци, избягали от режима на Муамар Кадафи в Обединеното кралство.

След като няколко години живяло в Лондон, семейството се премества в Манчестър, но сега може да се върне в родината си.

Междувременно правоохранителните органи задържаха още един човек по подозрение в съучастие в подготовката на атентата в Манчестър на 22 май, съобщи местната полиция в „Туитър”.

Полицаите са задържали 23-годишен мъж в Шорхъм бай сий, графство Съсекс.

С него задържаните до момента са 16, двама от тях бяха пуснати без да им бъдат повдигнати обвинения.

Атентатът, дело на самоубиеца Абеди, беше извършен на закрития стадион „Манчестър арина” в понеделник вечерта, след концерт на американската поп певица Ариана Гранде. Абеди се самовзривява във фоайето. Загинаха 22 души, 75 са ранени, 23 от които са в тежко състояние.

22-годишният Салман Абеди е роден във Великобритания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама