Турските служби с доклад за организацията на Гюлен

09:34, 29 май 17 / Свят 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази комисия има за задача да разследва провалилия се опит зца военен преврат през юли 2016 г., вината за чието организиране според Анкара лежи върху Фетхуллах Глен. Според доклада на MIT ФЕТО се състои от мрежа от 500 компании, стотици фондации и медии, над 1000 училища в 170 страни по света. Това предаде БГНЕС.

Организацията на Гюлен е започнала да разпростира дейността си в международен план в началото на 90-те години на миналия век с откриването на училища за тюркските общности в страните от Централна Азия след рухването на Съветския съюз.

Докладът на MİT идентифицира общо 520 компании, 269 фондации, 147 онлайн и офлайн медии, 58 аудио-визуални медии, 252 неправителствени организации, 327 сдружения, 216 болници, езикови и културни центрове, свързани с групата по света. Има уточнение, че действителните числа вероятно са по-високи.

Броят на училищата - от предучилищни до висши учебни заведения - които ФЕТО има в чужбина, е 767, но се смята, че действителният брой е около 1000, сочат от MIT.

Първоначално групата назначава учители и инструктори от Турция в тези училища, след което започва да набира сред завършилите ги преподавателския състав.

Училищата не са обединени под едно наименование, а използват няколко имена като "Хоризонт", "Светлина", "Дъга" и "Хармония".

Според турските тайни служби, да да избегне разкриването на реалната си цел и програма, ФЕТО избра да приеме аполитична позиция, като развива добри взаимоотношения както с местните власти, така и с националните правителства и с други власти в държавите, в които функционират училищата на организацията като набляга на етиката, толерантността, компромисите и диалога.

Също така се опитва да увеличи популярността си като регистрира децата на уважавани и влиятелни семейства в своите училища, за да разшири политическото, икономическото и социалното си влияние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама