Македонският парламент получи състава и програмата на новото правителство

07:14, 29 май 17 / Свят 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази нощ в македонския парламент бе внесен съставът и програмата на новото македонско правителство с премиер Зоран Заев. Това съобщи един от бъдещите министри в кабинета Любчо Николовски, предаде БГНЕС.

Председателят на парламента Талат Джафери потвърди, че е получил необходимата документация за избор на новото правителство. Той веднага е изпратил до всички депутати програмата и имената на кандидат-министрите. Джафери е насрочил за утре, 30 май, заседание на парламента в 11.00 часа, на което ще започнат дебатите за избор на нов кабинет. Съгласно Конституцията на Република Македония дебатите продължават най-много два дни. Това означава, че в сряда преди полунощ Зоран Заев ще бъде избран за нов премиер.

Лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев снощи оповести състава на новото македонско правителство, който бе одобрен на извънредно заседание на Централния съвет на партията.

В новия кабинет ще има 15 министерски места и 6-ма министри без ресор. Те са представители на три партии - СДСМ, Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети и Албанският алианс на Зиядин Села. В последния момент Движението "Беса" на Билал Касами реши да не бъде част от новата коалиция.

Трите партиии - СДСМ, ДСИ и Албанският алианс разполагат със 62-ма депутати в 120-местния парламент.

СДСМ ще участва със следните министри Радмила Шекеринска /Отбрана/ Оливер Спасовски /МВР/, Драган Тевдовски /Финанси/, Никола Димитров/МВнР/, Рената Десковска /Образование/, Любчо Николовски/Земеделие/, Мила Царовска /Труд и социална политика/, Роберт Алагйозовски/Култура/, Дамян Манчевски /Администрация и цифрово общество/, Горан Сугаревски /Транспорт/, Кочо Ангюшев ще бъде вицепремиер отговарящ за икономическите въпроси.

Едмонд Адеми, Роберт Поповски, Аднан Кяхил, Самка Ибраимовски, Зоран Шапурич и Зорица Апостоловска ще бъдат министри без ресор.

Заев съобщи, че ще изпрати списъка с имената на кандидат-минстрите до Специалната прокуратура за да стане ясно дали срещу някой от тях се води разследване, включително и срещу него. Ако получа информация, че срещу някой от предложените за министри има разследване, той няма да бъде част от този кабинет, подчерта Заев.

От партията на Али Ахмети предлагат– Хазби Лика, Буяр Османи, Билент Салиу, Крешник Бекташи и Садула Дураку. Бившият кмет на Тетово Хазби Лика (2005-2009) ще заема поста на вицепремиер, отговарящ за изпълнението на Охридския договор. Досегашният говорител на ДСИ Буяр Османи и бивш министър на здравеопазването (2008-2011) ще бъде вицепремиер с ресор евроинтеграция. Сегашният кмет на Липково Садула Дураку, който е и бивш министър на земеделието, ще отговаря за околната среда. Крешник Бекташи ще ръководи икономическото министерство. Рамиз Мерко ще бъде министър без ресор.

Партията на Зиядин Села получива Министерството на здравеопазването, което ще се ръководи от Арбен Таравари. Министерството за местно управление ще се ръководи от Сухейл Фазлиу.

Зоран Заев призова ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски да подкрепят реформите, които ще бъдат предложени, защото те ще бъдат в полза на гражданите. Бъдещият министър-председател поиска подкрепа и от Демократическата партия на албанците на Мендух Тачи, която също остава в опозиция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама