България приема световен конгрес по лозарство и винарство

05:53, 29 май 17 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път България е домакин на световния конгрес по лозарство и винарство, избрана между други 5 кандидати, сред които Испания и Италия. Конгресът започва на 29 май в София, предаде БГНЕС.

През тази година в София започва 40-тото му юбилейно издание, решенията от което ще определят важни ходове във виноиндустрията в световен мащаб. Над 1500 гости от цял свят ще имат възможността да научат повече за българското вино и да се запознаят отблизо с традициите на земите ни. Официалното откриване на световния конгрес е на 29 май, а форумът ще продължи до 2 юни.

За най-важното събитие за годината в света на виното в София пристигат представители от всички 46 държави членки на Международната организация по лозата и виното – OIV. Сред участниците са и висши представители на държавната власт и бизнеса, водещи световни експерти - енолози, дегустатори, видни търговци на вина, лозари и винопроизводители. В рамките на конгреса се поставят основните въпроси, които засягат сектора и се взимат решения за конкретни политики за развитие на винарството и лозарството. Гостите ще имат възможност да се запознаят и дегустират продукция на български производители в ключови за винопроизводството райони в България в рамките на организирани турове. България ще има възможността да се позиционира на ключово място на сцената на световната виноиндустрия и да представи разнообразие от обичаи, културно наследство и занаяти. Страната ни е шестият най-голям износител на вино в света. По нашите днешни земи вино са правели още от тракийско време.

Конгресът ще бъде официално открит от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. В събитието ще вземат участие проф. д-р Моника Кристман – президент на Международната организация по лозата и виното, както и други министри, сред които министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама