Ядрената енергия може да се превърне в следващото "фосилно" гориво

12:38, 28 май 17 / Свят 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сивите статуи на динозаври край най-голямата електроцентрала в южната част на Флорида има за цел да символизира два изведени от експлоатация реактори за изкопаеми горива, но също така и да представляват ядрена промишленост. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Преди почти десетилетие „Тюрки пойнт“ целеше да се превърне в една от най-големите ядрени централи в страната. „Флорида пауър енд лайт“ (FPL) пък твърдяха, че подобно разрастване е необходимо, за да се поддържат разнообразни източници на енергия и да се осигури процъфтяващото население на Флорида за идните години, докато ядрената енергия е чиста форма на енергия. Но сега са в експлоатация само три реактора – сред които са два ядрени, построени през 70-те години на миналия век. Плановете за изграждане на още два, обявени за първи път през 2009 г., са по същество задържани в продължение на най-малко четири години.

"В момента единственият ни фокус е да получим всички одобрения, от които се нуждаем", заяви говорителят на компанията Питър Робинс пред АФП.

"Ние не купуваме строителни материали“, допълни той.

Фалитът на „Уестингхаус“

По-рано тази година банкрутът на „Уестингхаус“, строител на реактора AP1000 - моделът, предвиден за използване в централите в Южна Каролина и Грузия, както и в „Тюрки пойнт“ - разтърси индустрията.

И двата проекта са вече отвъд графика и милиарди долари над бюджета.

"Ние наблюдаваме много отблизо двата нови ядрени проекта", каза Робинс.

Южният алианс за чиста енергия изчислява, че строителството на "Тюрки пойнт" е забавено най-рано до 2028 г., като разходите се очаква да достигнат до над 20 милиарда долара.

FPL отказва публично да преразгледа прогнозите си за проекта засега.

"Ние не мислим, че има стойност, ако се появи нова цена или график, докато тези реактори не бъдат по-близо до завършване", каза Робинс.

Спорен проект

Проектът е спорен от самото начало и насочва вниманието към по-широките опасения за ядрената енергия. Критиците посочиха нарастващите проблеми от изменението на климата, рисковете от природни бедствия или аварии, радиоактивните отпадъци и заплахите за питейната вода и дивата природа на мястото, разположено близо до националния парк „Еверглейдс“, като причина за спиране на ядрената експанзия.

Жалбите са съсредоточени и върху трудностите при евакуация на гъстонаселената зона около завода в случай на авария. Окръг Маями-Дейд е дом на 2,6 милиона души.

"Инвестирането на десетки милиарди долари в една електроцентрала, която ще отиде под водата заедно със силните радиоактивни отпадъци, които ще произведе, няма смисъл“, казва активистът Дан Кипнис.

Правните предизвикателства за планираното разширяване на завода започнаха през 2010 г. и продължиха този месец със съдебно заседание пред Съвета за атомна безопасност. В хода на двудневното изслушване еколозите и адвокатите разсъждаваха дали порестият варовик във Флорида наистина може да съдържа отпадъчна вода, „заключена“ под земята, без да позволява токсичните химикали да проникнат нагоре в питейната вода.

Понастоящем два ядрени реактора на Турция използват серия охлаждащи канали за пречистване на отпадъчните води. Тези канали бяха потвърдени миналата година, когато в близкия американски национален парк, след като радиоактивният изотоп тритий беше открит до 215 пъти над допустимите нива във водите на залива Бискейн.

Панелът за безопасност, оглавен от трима съдии, трябва да каже до края на годината дали да бъде издаден оперативен лиценз от Комисията за ядрено регулиране (НКК).

Времето никога не дойде

В цяла Флорида FPL разширява своите слънчеви инсталации. „Енергийната смес“ на компанията е 70% природен газ, 17% ядрена енергия, а останалата част е разделена между слънчева, нефтена и въглищна енергия.

Междувременно все по-ниските цени на природния газ правят ядрените технологии по-малко атрактивни, твърдят анализатори.

"Повечето хора смятат, че Турция никога няма да построи нов реактор", посочва Марк Купър, старши изследовател в Института по енергетика и околна среда във Върмонтското училище по право, позовавайки се на предложените от FPL два нови ядрени реактора.

„И причината не са са еколозите или съдебните дела. Те не можеха да доставят безопасен, икономически изгоден продукт. Те не можаха да го направят през 80-те години и днес също не могат", каза Купър. И допълва:

"Ядрената енергия е технология, чието време никога не дойде."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама