Ултрарадикалната салафитска групировка "Ансар аш-Шариа" се саморазпусна

05:11, 28 май 17 / Свят 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Действащата в Либия ултрарадикална салафитска групировка "Ансар аш-Шариа" ("Привърженици на шариата") обяви, че се саморазпуска, предаде БГНЕС.

Смята се, че групировка е организирала нападението срещу консулството на САЩ в Либия през 2012 година, в резултат на което загинаха посланикът Кристъфър Стивънс и още трима американци.

В свое съобщение, разпространено от телевизия „Скай нюз Арабия, групировката твърди, че е принудена да се разпусне заради големите загуби на личния състав и ликвидирането на повечето й главатари в боевете с Либийската национална армия (ЛНА), командвана от ген. Халифа Хафтар. Екстремистите обаче призоваха „революционните сили“ и последователите си в град Бенгази „да се обединят, за да сформират единен фронт“.

Групировката бе създадена през май 2012 година от бившия музикант Али аз-Захауи, убит в боевете с ЛНА през януари 2015 година. При Кадафи е лежал в затвора, после е воювал на страната на „Ал Кайда“ в Афганистан, взел е и активно участие във въстанието срещу полковника, а след свалянето му разпростря влиянието си в източната част на Либия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама