Тръмп е доволен от съдържателните разговори с лидерите от Г7

21:50, 27 май 17 / Свят 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Доналд Тръмп проведе редица много съдържателни беседи със световните лидери в рамките на срещата на „седморката“ в италианското градче Таормин, предаде БГНЕС.

Такава оценка даде Гари Кон, ръководител на Националния икономически съвет към Белия дом. „Президентът иска да знае, че срещите преминаха невероятно добре, той продължава да изгражда открити и топли отношения с всички лидери на Г7, имахме прекрасни срещи“, отбеляза Кон. По думите му в разговорите са прозвучали различни мнения, а самият Тръмп остана благодарен на колегите си „заради честното обсъждане“.

Гари Кон разкри още, че Тръмп е обсъдил с лидерите на Г7 търговията, „посочвайки нечестните практики, които нанасят вреди на американските работници“. „Мисля, че сред лидерите имаше много добър консенсус, това е много важно. Отделихме много време върху обсъждането с другите лидери на икономическите интереси и плана на президента за икономическия растеж“, отбеляза Гари Кон.

БГНЕС припомня, че лидерите на Групата на седемте се споразумяха за съвместно противодействие на протекционизма и в заключителния документ. "Ние разбираме, че свободна, честна и взаимноизгодна търговия и инвестиции са основните двигатели на растежа и създаването на работни места. В допълнение, ние потвърждаваме ангажимента си за отваряне на пазарите и борбата с протекционизма и се противопоставяме на всяка нелоялна търговия. В същото време, ние признаваме, че търговията невинаги е от полза за всяка от страните. По тази причина считаме, че е необходимо да се вземат подходящи мерки за всички дружества, както и всички граждани могат да използват в максимална степен възможностите, предлагани от глобалната икономика", се посочва в текста на документа. Включването на клауза за протекционизъм в декларацията е спорна заради позицията на американския президент Доналд Тръмп.

В същото време останаха различията по въпроса за климатичните промени. Лидерите на шестте страни-членки на Г-7 се споразумяха да дадат време на Вашингтон за участие в Парижкото споразумение за климата. Германският лидер Ангела Меркел заяви, че партньорите от Г-7 на американския президент Доналд Тръмп остават „на тъмно“ по въпроса за намеренията си в областта на изменението на климата. Тя заяви, че дебатите на срещата на върха в Сицилия по темата са "много незадоволителни".

"Цялата дискусия по темата за климата беше много трудна, да не кажа много незадоволителна", каза Меркел.

"Тук имаме ситуация от шест срещу един, което означава, че все още няма признаци дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение или не", добави тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама