Йотова: Чрез усилията на розопроизводителите България опазва своята култура, традиции и обичаи

13:57, 27 май 17 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Европа високо оценява българското розово масло, чийто процес на изготвяне е съпроводен от вековни културни и празнични традиции.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на Празника на розата в Карлово. Това информира БГНЕС.

Българското розово масло е сред най-търсените на международните пазари и е световен стандарт за качество, каза Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че чрез усилията, които полагат розопроизводителите, България се утвърждава и като световен лидер в опазването на културата, традициите и обичаите.

Илияна Йотова припомни, че историята на розовите градини в Карловско е на повече от три века, а над 150 години страната ни осъществява износ на розово масло.

Вицепрезидентът напомни, че след седем месеца страната ни ще бъде изправена пред голямо предизвикателство – да застане начело на 28 страни от континента като председател на Съвета на Европейския съюз. „Вашата роля и тази на региона е изключително важна. Каква по-хубава визитна картичка от цвета и уханието на българската маслодайна роза? Тя е била, е и ще бъде вечният символ на България“, се обърна Илияна Йотова към карловци.

Вицепрезидентът пожела жителите на Карлово да опазват, развиват и работят в Райската градина на Европа, за да продължим да живеем в България, наричана от всички „страната на розите“.

Илияна Йотова се включи в ритуала Розобер в розовите градини, присъства на демонстрация на розоварене в Историческия музей в града и получи символа на Карлово от тазгодишната Царица на розата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама