Сотир Цацаров: Лозан Панов никога няма да ми стане приятел, но това не значи, че нямам готовност да работя с него

13:24, 27 май 17 25 778 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някого, ние просто трябва да имаме с г-н Лозан Панов нормални, служебни и колегиални отношения. Той никога няма да ми стане приятел, никога няма да се сдобрявам с него, защото нито той ще ми стане приятел, нито искам такъв човек за приятел. Но това не значи, че нямам готовност да работя с него”.

Това заяви днес пред медиите главният прокурор на България Сотир Цацаров час преди началото на Общото събрание на прокурорите, свикано за избор на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота, предаде БГНЕС.

„В крайна сметка той е председател на ВКС - институция, която заслужава само уважение. Аз съм главен прокурор, прокуратурата трябва да знае своето място в процеса, в същото време няма да му позволя да хвърля упреци към колегите ми прокурори. Защото тези хора не го заслужават, пък и едва ли Лозан Панов ще е човекът, който ще ги оценява”, продължи главният прокурор. И повтори: „ние с него приятели няма да станем, но трябва да работим, защото в крайна сметка друг вариант няма”.

От Лозан Панов очаквах по-малко политиканстване, по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система и взаимна коректност, отбеляза Цацаров. След първата ми среща с него и след подкрепата на моя глас за него, това не значи, че той е бил избран, защото аз към го подкрепил. Просто моят глас е един от 17-те или 18-те. Единственото ми искане към него бе за коректни институционални отношения, посочи Цацаров. Но моята лична оценка не трябва да пречи на това, което бихме могли да направим, добави той. Не съм започвал тази война и нямам намерение да оставя някой да се упражнява с мен…имам ясна представа за качествата на този човек, категоричен бе Цацаров. Но той каза поне една истина - ние имаме различни ценностни системи, посочи главният прокурор.

Според Цацаров има парламентарен контрол над дейността на магистратите. И тримата, които вие наричате големи, обърна се той към медиите, имат еднакъв статут - избират се и се уволняват по един и същи начин, имат едни и същи права и задължения. Чух спекулата - всеки прокурор можел да повдигне обвинение на Лозан Панов, добре, а когато някой друг от тримата големи стигне до съд, нима съдиите не са свързани малко или много с председателя на ВКС, запита Цацаров. Не става с хленчене, става с работа - а това в момента е ожесточаване, което измества целия дебат встрани, отсече той. Тази ситуация не може да продължава по този начин, но съм готов да работя без да влагам грам личен елемент, добави Цацаров.

В коментар за днешното обсъждане главният прокурор посочи, че на практика изборът е мажоритарен - всеобщо, равно, пряко и тайно избирателно право. Ще призова днес колегите си към две неща: първо, да гласуват, второ - да гласуват за себе си, което означава с мисъл за тези кандидати, за които считат, че ще са наистина в състояние да защитят техните интереси, подчерта главният прокурор. Цацаров смята, че колегите му нямат настройка да гласуват по йерархия, а по-скоро на базата на желание да защитят съсловните си интереси и прокуратурата като институция.

По повод разбиването на групата за трафик на мигранти през Летище София Цацаров запита: Защо трябва да го разглеждаме като знак към Европа, това е знак преди всичко към нас самите. Знак към гражданите ни, към опазването на сигурността вътре в страната и към силите за сигурност, защото не бива да се допуска пробив сред хората, призвани да пазят българската граница. Предотвратява се тежко престъпление и се пресича канал, който за първи път действа по този начин, на синята въздушна граница, каза той. Разследването работи в момента и се установяват фактите и обстоятелствата.

Днес в 10.19 часа главният прокурор Цацаров обяви, че към 10 часа са регистрирани 557 прокурори при необходим кворум от 755 души за откриване на Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Събранието бе отложено с един час и започна в 11 часа, независимо от броя на присъстващите.

Право да участват в него имат 1505 прокурори от страната, от които 1377 са заявили електронно гласуване. Кандидати в изборната процедура са 12 прокурори.

Направена бе техническа демонстрация на системата за гласуване за избор на органи на събранието, което в съотствествие с Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите прокурорите ще гласуват чрез безжични устройства. Това ускорява процедурите по избора и осигурява повече време за изслушване на кандидатите и обсъждане на концепциите им.

Общото събрание избра за председател Виктор Малинов – завеждащ отдел „Надзор за законност“ при Върховна административна прокуратура с 501 гласа „за“, 13 гласа „против“ и 15 „въздържали се“. Той председателства Общото събрание, както днес така и на 3 юни.

Прокурорите излъчиха мандатна комисия в състав от трима членове, както следва: Калина Чапкънова – административен ръководитело на Окръжна прокуратура – Бургас, Добринка Калчева – прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив и Калин Стоилов – прокурор в Районна прокуратура – Перник.

Избирателната комисия съгласно чл. 29з от ЗСВ се състои от седем редовни членове: Марин Малчев – прокурор в Софийска районна прокуратура, Ахмед Кокоев – прокурор в Софийска градска прокуратура, Красимир Дерменджийски – прокурор в Окръжна прокуратура – София, Стефани Черешарова – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив, Георги Кърпаров – прокурор в Районна прокуратура – Смолян, Василен Бенчев – прокурор в Софийска районна прокуратура, Йордан Стоев – заместник-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура – София. За резервни членове бяха избрани Виолета Желева – прокурор в Софийска районна прокуратура и Илиян Банков – прокурор в Софийска градска прокуратура.

Избрани бяха членовете на двете секционни избирателни комисии, първата от които ще отчита гласуването с хартиени бюлетини. Тя е в състав: Ваня Ненкова – прокурор в Районна прокуратура – Видин, Мария Стоянова – административен ръководител на Районна прокуратура – Елин Пелин, Атанас Илиев – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив. За резервни членове бяха избрани – Анелия Неделчева – прокурор в Софийска градска прокуратура и Стоян Стоянов –прокурор в Софийска районна прокуратура.

Втората избирателна комисия ще обработи получените гласове чрез електронното дистанционно гласуване през интернет каквото са заявили 1377 прокурори. Тя е в състав редовни членове – Витан Танев – прокурор в Районна прокуратура – Ихтиман, полк. Красимир Колев – прокурор във Военно-апелативна прокуратура и Стоян Пешев – прокурор в Окръжна прокуратура – Пазарджик. Резервни членове на втората секционна избирателна комисия са Георги Георгиев и Светослав Милушев – прокурори в Софийска районна прокуратура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама