Двама български участници на престижното световно изложение за хеликоптери HeliRussia 2017

11:58, 27 май 17 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двама млади българи, студентите Апостол Апостолов и Мариан Михайлов, участват със свой модел на един от най-големите форуми за вертолети в света – Х-то Международно изложение за вертолетна индустрия HeliRussia 2017, който се провежда в руската столица.

Разработката на сънародниците ни е на перспективен многофункционален безпилотен квадрокоптер – конвертоплан VSMА-21, предава кореспондентът на БГНЕС.

Темата е изключително популярна в последно време поради появата на новите технически и експлоатационни възможности на електрическите двигатели и акумулаторите, свързани с тях. Разработката на нашите сънародници се конкурира с няколко научно-изследователски екипа и компании от целия свят, които са предложили своите експериментални летателни апарата. Това са германският проект за пилотируем летателен апарат Lilium Jet VTOL и руският дрон RHV, които вече са изпълнили своите първи демонстрационни полети, но все още се намират на стадий разработка. Това информира БГНЕС.

Апостол Апостолов е български студент в трети курс на Руския химико – технологически университет „Д. И. Менделеев”, а Мариан Михайлов е в началото на следването си в Московския авиационен институт, като в настоящия момент се обучава в подготвителния факултет на Московския автомобилно – пътен институт. Двамата са запалени авиомоделисти и виждат своето бъдеще в сферата на авиационната техника. Научни ръководители на проекта VSMA-21 са българинът инж. Недислав Веселинов, авиоконструктор и руският му колега инж. Алексей Сичьов – инженер в Отрасловото конструкторско бюро по експериментално самолетостроене към МАИ.

Двамата студенти са единствените представители на България на изложението и имат за цел да привлекат вниманието на големите производители, разработчици и инвеститори за развитието на проекта си до ниво на летящ модел. И евентуалното му по-нататъшно производство - включително и в България.

Изложението HeliRussia е едно от най-големите изложбени и делови площадки за вертолетна индустрия, безпилотни летателни апарати и технологии, където са представени световните достижения по дадената тема - от проектиране до производство и експлоатация. В рамките на HeliRussia традиционно има наситена делова програма, която е важна част от изложбата и служи за форум за обсъждане на проблемите във вертолетния отрасъл.

Концепцията на квадрокоптера – конвертоплан на двамата български студенти съчетава в себе си общите конструкционни характеристики на дроновете - квадрокоптери и самолетите тип „конвертоплан“. В разработката е вложена възможността за режим на вертикално излитане и кацане на разнообразен терен, използвайки своите винтове, а също така и на способността да зависва над нужните обекти. При преминаване в режим „самолет” бъдещият летателен апарат ще има възможност да развива по-голяма скорост и радиус на действие, заради наличието на по-малко челно съпротивление от страна на двигателите и използването на подемната сила на крилата. Тези фактори довеждат до по-голям радиус на действие с по-малко загуби на енергия. Квадрокоптерът – конвертоплан ще разполага с четири маршови електрически двигателя, поставени на подвижна гондола, която ще им позволява да се движат на 90° относително оста на крилото. Фюзелажът и крилата ще бъдат изработени от композитни материали с преимуществено използване на полимери, въглеродни платна и в нужните места на различни видове метали за подсилване на якостта на конструкцията.

През последните два дни интерес към проекта проявяват военни структури от различни страни, големи компании производители на вертолети , безпилотни летателни апарати и инвеститори, които присъстват на изложението, а също така и от администрацията на Министерството на промишлеността на Русия, които организират изложението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама