Втори ден от срещата на Г-7 с африкански лидери

11:30, 27 май 17 / Свят 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Участниците в срещата на върха на Групата на седемте, която се провежда в сицилианския град Таормина, продължава втория си и последен ден на заседания. Днес форматът е разширен с участието на лидери от африканските държави - Нигерия, Нигер, Етиопия, Кения, Тунис, както и ръководители на международни организации, включително Африканския съюз, Организацията на обединените нации и Международния валутен фонд. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Основна тема на дискусията ще бъде въпросът за миграцията, който е от особено значение за италианското председателство в „клуба“ от най-индустриализираните страни в света -Великобритания, Германия, Канада, САЩ, Франция и Япония. От началото на тази година край Апенините преминаха над 50 хиляди мигранти, което е абсолютен рекорд в сравнение с предишни години. 90% от мигрантите, повечето от които не попадат в статута на бежанците, отплаваха от либийските брегове. Те се опитват да преминат опасни средиземноморски маршрут, достигайки Италия, а оттам – влизайки в Европа.

В края на срещата на върха ще бъде подписано съвместно изявление. Както стана известно от дипломатически източници, работата по документа е все още в ход.

Очаква се лидерите да обещаят сътрудничество едни на други в подпомагането на страните, в които пристигат имигранти, както и да заявят подкрепа за правото на суверенните нации да контролират собствените си граници и ограничения по отношение на допускането на имигранти, защото "това е основната състояние на тяхната национална сигурност и икономически просперитет. "

След разговорите ще се проведе заключителната пресконференция на Джентилони и останалите главнокомандващи. Според наличната информация към този момент, германският канцлер Ангела Меркел няма да говори на пресконференцията. Около участието на американския президент Доналд Тръмп и британския премиер Тереза Мей яснота няма.

По-късно днес лидерите от Г-7 ще напуснат италианския остров. Преди отпътуването си, Тръмп ще се срещне с американски войници от военната база „Сигонела“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама