Американските военни ще тестват анти-ICBM система

09:24, 27 май 17 / Свят 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американските военни ще се опитат да прихванат междуконтинентална балистична ракета в тест за отбранителна система, на фона на напрежението покрай оръжейната програма на Северна Корея, съобщиха от Пентагона. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Планиран за вторник, това е първият тест, с който военните ще се опитат да пресекат междуконтинентална балистична ракета. Предишните опити бяха само срещу ракети с междинен обхват, които са по-бавни.

Експертите ще пуснат наземна подслушвателна апаратура от военновъздушната база "Ванденберг", Калифорния, под формата на ICBM, изстреляна от атола "Куахалейн" в близост до Маршаловите острови в Тихия океан.

Упражнението ще провери и ефективността на наземната система за защита на средно ниво (GMD). Технологията зад GMD е изключително сложна и системата използва глобално разположени сензори за откриване и проследяване на заплахите от балистични ракети.

Ако тестът е успешен, той ще докаже, че Вашингтон има ефективна наземна защита срещу междуконтинентални балистични ракети, макар и в ограничен мащаб.

Северна Корея тази година проведе серия от изпитания за ракети, като изглежда се стреми да създаде междуконтинентална балистична ракета, способна да удари САЩ.

Пхенян извърши два атомни теста през миналата година и ускори програмата си за стартиране на ракети, въпреки тежките санкции на ООН.

Само преди дни американският президент Доналд Тръмп нарече севернокорейския лидер Ким Чен Ун "луд с ядрени оръжия".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама