На 89-годишна възраст почина Збигнев Бжежински

06:16, 27 май 17 / Свят 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 89 години почина американският политолог, социолог и държавен съветник Збигнев Бжежински, съобщи в. "Политико", позовавайки се на съобщение от дъщеря му Мика Бжежински. Той бе и попечител на Центъра за стратегически и международни проучвания. 

"Тази вечер моят баща си отиде спокойно от този свят", гласи то. Това информира БГНЕС.

Роден във Варшава през 1928 година Збигнев Бжежински остава в историята предимно заради заслугите си като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър. По време на службата си при него между 1977 и 1981 г. Бжежински се откроява със своята твърда политика срещу СССР и подкрепата си за тренировъчните лагери в Пакистан и Афганистан, управлявани от пакистанските служби за сигурност и финансирани от ЦРУ и британските МИ6.

Збигнев Бжежински помогна на Джими Картър в политиката на сближаване между ръководителите на Египет и Израел - Ануар Садат и Менахем Бегин. Благодарение на тази политика се стигна до историческото споразумение, което бе подписано в Кемп Дейвид.

През 2009 г. пред чешката телевизия ЧТК заявява: „Източноевропейците да престанат да се държат като малки деца и да започнат да решават проблемите си сами, а не да пътуват до САЩ, за да се оплакват от руската агресия например ... Москва се опитва да възстанови влиянието си в Източна Европа, като използва икономически инструменти ... не трябва да се драматизират нещата, а да си дадете сметка, че щом има такъв проблем, отговорността за неговото решаване е на самите източноевропейци.“ В един от последните си анализи написа: "Глобалният ред е в безпорядък. Светът се плъзга към значително безредие без международна структура, способна да се справи с проблемите, които вероятно могат да възникнат почти едновременно. Като съберем всичко, хаосът сред водещите сили може да доведе до наистина катастрофални последици”.

Преди около месец на 16-ти април заяви следното: Крим никога не е бил украински. Крим може да бъде разделен между украинците, кримските татари и руснаците.

Бжежински припомни как бившият съветски лидер Никита Хрушчов е предал Крим на Украйна по времето на СССР. Според него един от "ключовите фактори в Крим винаги са били руснаците и руската армия, но Украйна също има своите елементи там". "Съществува и един трети елемент, който е позбравен, но който е доста значим - това са кримските татари. Те са значим локален елемент", каза още той и добави: Възможен е компромис между тези три фактори - украинския, кримско-татарския и руския.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама