Тилърсън наруши 20-годишна традиция, свързана с честването на ислямския месец Рамадан

01:47, 27 май 17 / Свят 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отказа да бъде домакин на мероприятие по случай светия ислямски месец Рамадан, с което наруши близо 20-годишна двупартийна традиция. Това предаде БГНЕС.

От 1999 година насам държавните секретари както от Демократическата, така и от Републиканската партия, приемат да се чества Рамаданът в Държавния департамент. Или чрез даване на вечеря по време на ифтара (настъпването на залеза, при който е позволено да се наруши поста и да се консумират храна и напитки), или чрез церемония по случай Рамазан-байрама. Чрез традицията, въведена от Мадлин Олбрайт, американското правителство цели да демонстрира дипломатическите си усилия спрямо мюсюлманските страни и народи.

Тази година обаче Тилърсън е отказал на Кабинета по религия и международни отношения към Департамента да бъде домакин на събитие, свързано с мюсюлманския празник, твърдят двама анонимни служители от ведомството пред "Ройтерс".

"Все още проучваме различни варианти за отбелязването на Рамазан-байрама, с който се отбелязва края на Рамадана", заяви говорителят на ведомството в отговор на запитване на агенцията.

Както коментират западните медии, с това си действие Тилърсън затвърждава анти-мюсюлманската политика, която администрацията на Тръмп води още от началото си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама