Разбита е група за трафик на ценни антики, действаща във Франция, България и Турция

18:12, 26 май 17 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разбита е група за трафик на ценни антики, действаща във Франция, България и Турция, предаде  БГНЕС.

Стоян Темелакиев, зам.-директор на ГДБОП обясни, че е проведена мащабна реализация по линия противодействие на трафик на културно-исторически ценности. Става дума за предмети с изключително висока културно-историческа стойност от много ранен етап. Има задържани българи, чужди граждани, сърбин с френски паспорт. Стоян Темелакиев уточни, че става дума за много мащабен канал, действащ отдавна. По случая има образувани досъдебни производства на територията а България, Франция и Турция.

„ По случая се работи от около година и половина. Организаторите на канала са известни на ГДБОП, стоящи много високо в йерархията на този вид престъпна дейност. Това са хора със сериозни материални възможности и сериозно влияние в тези среди. Каналът е Турция, България, през Сърбия за страни от Западна Европа-основно Франция, Великобритания и Германия. Разследването го започнахме с Франция през декември 2016 г. Предвид развитието на ситуацията се включиха и колегите от Турция. Общо задържаните лица са 22 до днес при проведени по-ранни реализации. Работата по случая продължава и днес. Извършени са арести и процесуално-следствени действия във Франция и Турция”, каза още зам.-директорът на ГДБОП.

Детелина Йотова, зам.-ръководител на специализираната прокуратура обясни, че в края на 2016 г. е образувано досъдебно производство за организирана престъпна група с основен предмет – организиране и поддържане на незаконен канал за антики от България през Сърбия Турция с крайна дестинация Франция, където се реализират антиките. На 4 май е стартирала специализираната полицейска операция. На този етап има образувани производства в Турция и Франция, където има задържани лица. В България работата продължава. Претърсени са множество адреси, иззети са множество антики и културни ценности. Предстои експертиза за произхода на антиките. Ще бъде преценено коя от трите държави ще поеме разследването и къде ще бъде внесен обвинителният акт по това дело.

Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ към ГДБОП обясни, че сигналите са били, че иманяри в Турция и България изкопават културно-исторически ценности с много висока стойност и ги трафикират през България за Западна Европа. „Операцията започна на 4 май със задържането на трима французи в Париж в момент на извършване на сделка на културни ценности с висока историческа стойност. Операцията едновременно бе проведена във Франция, България и Турция. В България са иззети огромен брой културно-исторически ценности. Операцията продължи на още 2 етапа - на 12 май бяха извършени още претърсвания и изземвания на адреси на иманяри в България и Турция. Днес, когато стартира третия етап в 8 града Югоизточна и Североизточна България. При третия етап са извършени претърсвания на 30 адреса и са задържани 29 лица за срок до 24 часа”, каза Колев.

Към момента са установени 1200 артефакта, 20 метал детектора и много други материали, с които си служат иманярите. Това разследване ще продължи и вероятно ще бъдат засегнати и други държави от Европа и други лица от криминалния контингент в България, подчерта Явор Колев.

„Миналата седмица в рамките на това разследване бяха осъществени известен брой задържания на лица в Париж. Търговци, които препродавани на френския пазар предмети, които са били трафикирани от тази престъпна организация. Разследването продължава хода си в рамките на съдебното сътрудничество. България и Турция са известни с богатото си историческо наследство и стават привилегирована цел за трафиканти”, посочи от своя страна Ерик, Делвил, офицер за връзка на Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама