Президентът Радев разговаря с папа Франциск близо час

14:34, 26 май 17 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев бе приет днес на аудиенция от папа Франциск, предаде БГНЕС. Българската делегация начело с президента Румен Радев е в Рим по повод отминалия празник на славянската писменост. В двора "Сан Дамазо" на Апостолическия дворец папските гвардейци с живописните им униформи отдадоха почит на българския държавен глава, съобщиха от прессекретариата на президента.

Пред парадния вход на двореца президентът бе посрещнат от Георг Геншвайн, префектът на папския дом, и от други висши служители на папския дом. Самата среща на президента Радев и делегацията се състоя в папската библиотека. Срещата продължи близо час. След нея президентът Румен Радев бе приет от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

След срещата президентът Румен Радев заяви, че е провел много интересна беседа с папа Франциск, на която бе подчертана ролята на светите братя Кирил и Методий и на славянската писменост и култура. Той каза, че двамата са обсъдили и актуалните проблеми на съвременността като мигрантския проблем, трафика на хора, включително на деца. Той е подарил на папа Фпанциск копие от икона на Кирил и Методий, която е дело на именития ни иконописец Борис Маскръчки, а също издание на папа Йоан Павел XXIII, който преди да стане папа, бил представител на Ватикана в България и я е популяризирал.

След срещата на българския президент визита при папата направи и македонска делегация начело с президента Георге Иванов. Помолен да коментира докога македонската страна ще прави това, президентът Радев заяви след това пред журналисти, че се надява да започне диалог с бъдещото правителство в Скопие, за да се изчистят натрупалите се в това отношение проблеми. В рамките на посещението българският президент и водената от него делегация положиха венци пред паметника на Иван Вазов и на Светите братя Кирил и Методий.

След обед те ще посетят базиликата „Сан Клементе", както и базиликата „Санта Мария Маджоре”, където президентът Румен Радев ще поднесе цветя . Радев поднася цветя пред паметната плоча, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя Св. Св. Кирил и Методий. Делегацията ни ще посети и храма „Св. Павел ала Регола”, който е е предоставен от Ватикана за служение на Българската православна църковна община в Рим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама