Меркел призова Ердоган да освободи кореспондента на "Ди Велт"

21:22, 25 май 17 / Свят 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел призова турския президент Реджеп Ердоган да освободи кореспондента на в. "Ди Велт" Дениз Юджел, предаде БГНЕС.

Срещата, посветена на "съществуващите трудности в немските-турските отношения", се проведе в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Денис Юджел, коресподентът на германския в. "Ди велт", бе задържан на 14 февруари, след като писа за имейли, откраднати от електронната поща на Берат Албайрак - енергиен министър и зет на президента Реджеп Ердоган. Пощата на Албайрак бе разбита от левичарска хакерска групировка. Юджел има двойно гражданство – турско и германско, и е роден в Германия. Той е първият германски репортер, който лежи в затвора, докато чака процеса си. Срокът на предварителния арест може да стигне до пет години.

На срещата Меркел отново е посочила, че депутати от Бундестага имат неотменимо право да посещават военни от Бундесвера, участващи в операции в чужбина, посочи правителственият говорител Щефан Зайберт. В средата на май Турция не разреши на няколко германски депутати да посетят германските войници, разположени в турската военновъздушна база Инджирлик, която се намира в близост до сирийската граница. Бундесверът извършва полети на разузнавателни самолети в рамките на операцията на коалицията за борба срещу "Ислямска държава".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама