МВФ: Разликите с Европа за гръцкия дълг намаляват

19:28, 25 май 17 / Свят 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европа все още трябва да осигури план за облекчаване на гръцкия дълг преди Международният валутен фонд (МВФ) да се съгласи на финансиране, но въпреки това различията между него и Европейските кредитори намаляват. Това предаде БГНЕС.

„Всички са оптимисти, че може да бъде постигнато споразумение и то до следващата среща на еврогрупата“ в средата на юни, заяви говорителят на МВФ Гери Райс.

Въпреки това все още остават противоречията по отношение на европейските прогнози за растеж и бюджетен излишък в Гърция след 2022 г., като фондът „търси повече реализъм при предположенията“.

По-рано този месец Гърция, МВФ и финансовите министри от еврозоната обявиха, че са постигнали споразумение върху пакет от реформи, включително такива в данъчния и пенсионния сектор, които след това бяха одобрени и от парламента в Атина. Сделката имаше за цел да доведе до отключването на поредния транш от спасителна помощ от Европа в рамките на третия спасителен пакет за Гърция. Атина се нуждае от средствата, за да изплати нова вноска по дълга си в размер на 7 млрд. евро.

Райс заяви, че по време на среща на европейските кредитори и МВФ в Брюксел по-рано днес не е било постигнато споразумение и „няма вероятност за участие на МВФ“ без подсигуряването на това, че гръцкият дълг ще бъде устойчив.

„На този етап няма сделка, няма споразумение. Проучваме всички възможности в рамките на нашите съществуващи практики и правила“, допълни Райс.

По думите му прогнозите за растеж и първичния фискален излишък са ключови в разговорите за дълга и Европа продължава да предвижда излишък изключващ плащания по дълга в размер на 3,5% от БВП, което според МВФ не е устойчиво и би предизвикало затруднения за Гърция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама