Тръмп: НАТО трябва да се съсредоточи върху противодействие на тероризма, миграцията и заплахата от Русия

18:12, 25 май 17 / Свят 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че в бъдеще НАТО трябва да се съсредоточи върху някои основни въпроси като противодействието на тероризма, миграцията и заплахата, идваща от страна на Русия, предаде БГНЕС.

„В бъдеще НАТО трябва да отдели по-голям фокус върху тероризма и имиграцията, както и върху заплахите от Русия и източните и южни граници“ на Алианса, заяви държавният глава при откриването на мемориал в чест на загиналите при атентата от 11 септември в новата щабквартира на НАТО.

В своето изказване държавният глава посочи също, че много от съюзниците на организацията „дължат огромни суми пари“ на САЩ, тъй като са се възползвали от големия принос на страната в бюджета за отбрана на организацията. „Двадесет и три от 28-те държави членки все още не плащат това, което трябва“ за своята отбрана, заяви Тръмп минути по-късно при откриването на срещата на върха на НАТО.

„Това не е справедливо за народа и данъкоплатците на САЩ. Много от тези държави дължат огромни суми пари от последните години“, посочи той.

Самата среща беше започната с едноминутно мълчание, предложено от Тръмп в памет на жертвите от тазседмичния атентат в британския град Манчестър, при който загинаха 22 души. Президентът определи случилото се като „варварска и ужасяваща атака срещу нашата цивилизация“. Той се обърна към британския премиер Тереза Мей, посочвайки, че „всички нации тук днес скърбят в вас и застават до вас“.

Изказването на държавния глава съвпадна и с публикуването на изявление от Белия дом по повод на скандала с изтеклата от Вашингтон информация във връзка с разследването на атентата.

В него Тръмп посочва, че е наредил на правосъдното министерство и други американски агенции да започнат разследване на „течовете“, които той определи като „сериозна заплаха за нашата национална сигурност“. „Предполагаемото изтичане, идващо от правителствени агенции, е дълбоко притеснително“, заяви президентът, допълвайки, че виновникът за него трябва да бъде наказан от закона.

„Няма друга връзка, която ние ценим повече от специалната връзка между САЩ и Великобритания“, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама