Черна гора се присъединява официално към НАТО

15:11, 25 май 17 / Свят 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Черна гора ще стане официално 29-я член на НАТО в началото на следващия месец, заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг на фона на ожесточено противопоставяне от страна на Русия, предаде БГНЕС.

„Това показва, че вратата на НАТО е отворена“, заяви Столтенберг преди днешната среща на върха на страните от Алианса в Брюксел, на която ще присъства и черногорският министър-председател Душко Маркович. „Приветствам премиера тук днес, но също така ще присъствам и когато документите... за присъединяването към Алианса бъдат изпратени във Вашингтон“, допълни той в отговор на въпрос за предстоящата си визита в САЩ.

НАТО официално съобщи, че Столтенберг ще бъде във Вашингтон на 5 май, когато Черна гора официално ще подаде документите си за членство в американския Сенат, който отговаря за спазването на основополагащото споразумение на НАТО.

От своя страна Москва смята, че разрастването на общността към бившите комунистически държави в Източна Европа представлява заплаха за нейната сигурност. „Москва не може да не разгледа стратегическите последствия от тази стъпка и по този начин ние си запазваме правото да взимаме решения, целящи да запазят нашите интереси и национална сигурност“, се казва в изявление на руското министерство на външните работи, последвало одобрението на членството в черногорския парламент миналия месец.

Тогава гласуването беше бойкотирано от проруски партии на фона на остро разделение в обществото по отношение на членството на балканската държава с население от едва 620 000 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама