Започна срещата на Тръмп с Юнкер и Туск

12:07, 25 май 17 / Свят 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп започна срещата си с ръководството на Европейския съюз в опит да подсили двустранните отношения между Брюксел и Вашингтон, предаде БГНЕС.

Дъпжаният глава пристигна на първите си преговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с които ще обсъди ползите от свободната търговия и Парижкото споразумение за климата.

Срещата се провежда в същия ден, в който Тръмп трябва да участва в срещата на върха на старните от НАТО в белгийската столица. Очаква се американският президент да проведе срещи и с председателя на Европарламента Антонио Таяни и върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Днешната среща е своеобразна победа за ЕС, който работи усилено за организирането й. Досега Туск е имал един-единствен разговор с Тръмп, който беше през ноември по случай успеха му на президентските избори. Според източник от Брюксел тогава двамата са си говорили за Брекзит и оцеляването на ЕС. Но след избирането на проевропейско ръководство на Франция и Холандия темите вече са напълно различни, заяви още източникът по повод днешната среща.

Според медии след срещата си европейските лидер Тръмп ще се срещне с новия френски президент Еманюел Макрон. Следобед американският държавен глава ще участва в срещата на НАТО, която ще се състои в новата щабквартира на алианса. Програмата ще бъде съкратена до минимум. За разлика от двудневните срещи на НАТО в Страсбург, Уелс и Варшава, в които участваше предшественика му Барак Обама, сега Тръмп ще участва не в официална среща, а на работна вечеря. Не се предвижда комюнике след нейния завършек. Работната вечеря ще бъде посветена на два въпроса – увеличаването на разходите за отбрана на алианса и борбата срещу тероризма. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама