ЕЦБ: България трябва да развие икономиката си преди да реши да се присъединява към еврозоната

04:04, 25 май 17 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"България трябва да покаже, че икономиката й достига нивото на някои от по-богатите страни членки на ЕС преди да обмисли присъединяването си към еврозоната", заяви в сряда главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Питър Прат, цитират от "Ройтерс". Днес той бе в София, за да вземе участие във форум по случай 25-годишнината от учредяването на Асоциацията на банките в България, чиято централна тема бе именно присъединяването на България към Европейския икономически и монетарен съюз, насочен към въвеждането на обща валута сред всички страни членки на ЕС, информира БГНЕС.

"Веднъж присъедините ли се към Валутния съюз връщане назад няма. Затова и ние настояваме за институции, които да отговорят на нашите изисквания и за покриване на конкретни финансови параметри”, обясни Прат.

Както отбелязва агенцията, нашата страна беше приета в ЕС през 2007 г. и въпреки че е отчетена относителна ниска инфлация и стабилни публични финанси, влизането ѝ в еврозоната е възпрепятствано от провала с овладяването на корупцията по високите етажи на властта и с увеличаването на ниските доходи. Нещо повече - според международната организация за борба срещу корупцията „Прозрачност без граници“, България е най-корумпираната държава в целия ЕС. .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама