Бомбата от атентата в Манчестър е била сложна и мощна

00:22, 25 май 17 / Свят 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бомбата, която бе детонирана в Манчестър в понеделник вечерта и която уби 22 и рани десетки, е била мощна и сложна, сочат снимки от британската полиция. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Те бяха анализирани от вестник „Ню Йорк Таймс“. „Първоначалният анализ на базата на снимков материал, не позволява да се отгатне количеството взривно вещество в бомбата, но дава основание да се смята, че става дума за самоделно взривно устройство, изготвено много грижливо и добре обмислено“, пише изданието.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ публикува осем снимки на различни елементи от взривното устройство, фрагменти от синята раница, с която е внесено, както и отломки метал и пирони.

Според експерти, които са консултирали вестника на базата на тези снимки „бомбата е била мощна, с лесно избухлив заряд, а шрапнелите са били вложени внимателно и методично“, за да предизвикат максимум щети.

Вестникът набляга на факта, че бомбата е била снабдена с необичаен детонатор, който имал малка печатна платка, а не прекъсвач, както често се прави. Електронната платка може да наведе на мисълта за дистанционно взривяване. Така бомбата е можела да бъде активирана от терориста камикадзе, но и от други членове на групата, планирала атентата. Батерията на взривното устройство е била по-мощна от обичайно използваните.

ТВ каналът Ен Би Си цитира американски представител, според чиято информация бомбата е била мощна, сложна и направена с материали, които са трудни за намиране във Великобритания. Това според него говори за това, че терористът камикадзе е имал съучастници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама