ООН търси дата за срещата на върха за Кипър в Женева

19:34, 24 май 17 / Свят 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новата кипърска мирна конференция в Женева за удължаване на прекъснатите преговори за обединение може да бъде договорена до края на тази седмица, заяви официално представител на ООН. Предаде БГНЕС.

"Възможна е и моята амбиция да постигна съгласие по този въпрос в края на тази седмица", каза пратеникът Еспен Барт Ейде.

Ейде участва в среща между лидера на кипърските гърци Никос Анастасиадис и кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ за сключване на споразумение за срещата на върха в Женева.

Специалният представител каза, че има "желание да отидем в Женева", но "има реални различия, върху които все още трябва да работим".

Улеснените от ООН мирни преговори имат за цел да обединяват Кипър под федерален покрив. Анастасиадис и Акънджъ все още са далеч от основните въпроси като споделяне на властта, териториални корекции, мерки за сигурност и права на собственост. Лидерът на кипърските гърци иска Женева да се съсредоточи върху договореностите за сигурност, докато Акънджъ иска въпросите на споделянето на властта на преден план.

Разговорите също са усложнени от президентските избори на кипърските гърци през февруари и търсенето на нефт и газ на острова, което Анкара иска да спре, докато преговорите не достигнат до изхода.

Двете страни се ангажираха с крехки мирни преговори от май 2015 г., които наблюдателите виждат като най-добър шанс през годините островите да се съберат отново.

След срещата си с Акънджъ, Ейде каза, че и двамата лидери вярват, че "в Кипър не може да се постигне много повече, без да има съгласие за международна конференция".

Кипър е разделен от 1974 г., когато турски войски се разполагат по северните части на острова в отговор на провокиран от Атина преврат на острова, целящ обединение с Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама