„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

18:59, 24 май 17 / Свят 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Броят на зловредните кодове за мобилни устройства започва да расте, което може да доведе до епидемия от вируси за смартфони. Това заяви ръководителят на отдела за стратегически проекти на "Лаборатория Касперски" Андрю Ярних в кулоарите на 26-та сесия на Комисията за превенция на престъпността и наказателното правосъдие. Това предаде БГНЕС.

"Статистиката от миналата година показва, че значително се увеличава броят на зловредни кодове за мобилни устройства. Ако епидемията от заразени персонални компютри вече не е случайност, мобилните устройства в бъдеще също може да пострадат от такава. Принос за това има и тяхната нарастваща сложност, особено както и преминаването от един обикновен телефон в категорията на смартфоните“, предупреди той при представянето на руския проект на Конвенцията на ООН за сътрудничество в областта на борбата с киберпрестъпността.

Според него, броят на киберзаплахите се увеличава и за двете „Уиндоус“ и „Андроид“ системи.

„Компанията има софтуер, който предпазва от вируси, но също така е необходимо да се извършва непрекъснато усъвършенстване на информационните системи и софтуера за операционни системи", добави Ярних.

На 12 май мащабна кибератака, използваща инструменти, за които се смята, че са разработени от Агенцията за национална сигурност на САЩ, порази компютрите на стотици ведомства, организации и компании в над 150 страни. Хилядите машини бяха заключени от програма, изискваща откуп във виртуалната валута биткойн на стойност 300 долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама