Хомосексуализма по света: от смъртно наказание до гей бракове

18:46, 24 май 17 / Свят 25 1554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еднополовите бракове, в полза на които върховният съд на Тайван се произнесе, понастоящем са законни в близо 20 страни по света, 13 от които са в „пионерска Европа“.

Такива съюзи обаче все още са незаконни в повечето части на Африка и в Близкия изток, където хомосексуализмът в някои случаи се наказва от смъртното наказание.

Европейски пионери:

През април 2001 г. Холандия стана първата страна в света, която позволи на гей и лесбийски двойки встъпват в брак. Последваха дванадесет европейски държави: Белгия, Великобритания (с изключение на Северна Ирландия), Дания, Финландия, Франция, Исландия, Ирландия, Люксембург, Норвегия, Португалия, Испания и Швеция.

Някои европейски страни позволяват на хомосексуалистите да влизат в гражданско партньорство, включително Австрия, Хърватия, Германия, Гърция, Унгария, Италия и Чешката република.

През октомври 2014 г. Естония стана първата бивша съветска република, която упълномощи този вид граждански съюз. Много страни от Източна Европа - в това число България, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия - все още отказват на хомосексуалистите правото да сключват брак или да влязат в такива синдикати. Словенците през декември 2015 г. гласуваха в референдум срещу усилията на своя национален парламент да легализира гей браковете.

Около 15 западноевропейски държави позволяват на двойки от един и същи пол да осиновяват деца, независимо дали са в брак или гражданско партньорство. Това са Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Холандия, Испания и Швеция. Други като Финландия, Германия и Словения, позволяват на гей хората да приемат детето на партньора си.

Десет страни позволяват на лесбийските двойки да заченат деца с помощта на технологии за асистирана репродукция (АРТ): Австрия, Белгия, Великобритания, Холандия, Испания и скандинавските страни. Сурогатното майчинство остава ограничено в по-голямата част на континента. Белгия, Великобритания и Холандия дават възможност за доброволно сурогатство, а в Гърция на жените могат да бъдат възстановени за разходите за носенето на дете за друг човек.

Напредък в Америка:

Канада се ориентира в тази насока, разрешавайки бракове и осиновявания между лица от един и същи пол през юни 2005 г. AРТ и сурогатството също са разрешени.

В Съединените щати, докато гей браковете все още са забранени в 14 от 50-те щати, историческото решение на Върховния съд през юни 2015 г. узаконява гей брака в национален мащаб.

Мексиканската федерална столица поведе през лятото в Латинска Америка към граждански съюзи през 2007 г. и легални бракове през 2009 г. Те вече са също законни в Аржентина, Уругвай, Бразилия и Колумбия.

Престъпление в Африка

На един континент, където около 30 страни забраняват хомосексуалността, само в Южна Африка хомосексуалистите могат законно да се женят, да осиновят или да имат деца чрез АРТ и сурогатство.

В Судан, Сомалия и Мавритания хомосексуалистите са изправени пред смъртно наказание, докато само шепа страни - Габон, Кот д'Ивоар, Чад, Демократична република Конго, Мали и Мозамбик - са декриминализирали този избор.

Неприятности в Близкия изток, Азия:

Израел води Близкия изток по отношение на уважението към хомосексуалните права и признава хомосексуалните бракове, извършени другаде, въпреки че подобни не се осъществяват в самия Израел. Гей двойки могат съвместно да осиновяват деца.

Хомосексуалността теоретично се наказва със смъртта в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, а Ливан е по-толерантна от други арабски държави.

В Азия, след Тайван, табуто, заобикалящо хомосексуалността, бавно ерозира и във Виетнам и Непал.

Азиатско-тихоокеанския регион:

Единствената страна в региона, която позволява на гей двойките са сключат брак, е Нова Зеландия, приела такъв закон през април 2013 г., 27 години след като хомосексуалността в страната беше декриминализирана.

Последният опит за легализиране на гей браковете в Австралия зависеше от планирания референдум, блокиран през ноември 2016 г. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 onemadman 19:16, 13 яну 22

Хомосексуализмът трябва да бъде престъпление. Какви гей бракове, кви 5 лева. НЕ НА ПЕДЕРАСТИЯТА. ЕС да върви по дяволите с малоумната си джендърска политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама