Директорът на „Амазон“ дава 1 млн. долара за свободата на печата

18:22, 24 май 17 / Свят 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съоснователят на „Амазон“ Джеф Безос дава 1 млн. долара на Репортерския комитет за свобода на печата, което е най-големият подарък за медийния пазител до този момент. Подаръкът на Безос, който е собственик на вестник "Вашингтон поуст", бе обявен във вечерта на наградите на организацията снощи. Предаде БГНЕС.

"Този щедър дар ще ни помогне да продължим да растем, да предложим нашата юридическа и образователна подкрепа на много други новинарски организации и да разширим услугите си за независими журналисти, НПО и документални репортери", каза председателят на комисията по репортажи Дейвид Бърдман.

"Ние също ще бъдем по-добре позиционирани, за да помогнем на местните новинарски бюра, местата, засегнати най-тежко от разрушаването на новините, и чието оцеляване е толкова решаващо за американската демокрация, колкото тези, които са седалище във Вашингтон и Ню Йорк".

Междувременно "First Look", създадена от основателя на eBay Пиер Омидияр, обяви, че ще увеличи финансирането на фонда си за свобода на печата на 2 млн. долара и ще предложи допълнителни 2 млн. долара за поддържането му.

Както Безос, така и Омидояр, през последните месеци посочват необходимостта от усилия за подкрепа на независима преса.

Безос заяви миналата година по време на кампанията на президента Доналд Тръмп, че кандидатът "работи за замразяване на медиите, които го проучват".

Мобилната мрежа на Омидияр миналия месец обеща 100 млн. долара за подкрепа на независима и разследваща журналистика по целия свят.

Преди дни основателят на eBay каза: "Борбата срещу дезинформацията, авторитарните лъжи и онлайн злоупотребите, е борба, която можем да спечелим". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама