Германски депутати оттеглиха посещението си в Турция

16:26, 24 май 17 / Свят 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германска парламентарна делегация оттегли посещение си в Турция, заявявайки, че страната е показала, че срещата не е желана на фона на двустранното напрежение от последните седмици. Предаде БГНЕС.

Говорител на външно министерство заяви, че Берлин съжалява заради факта, че пътуването няма да се осъществи, като го нарече "друга пропусната възможност за диалог“. Законодателите посочват, че посещението им няма да бъде "приятно", че няма да бъдат поканени на официални преговори или в турския парламент.

Те обвиниха Турция, че ефективно блокира планираното четиридневно пътуване с "нова ескалация" на двустранното напрежение и "фактическото прекратяване на политическия диалог".

Четиричленната група планираше да посети Анкара, Истанбул и източната провинция Диарбекир с кюрдско население.

Връзките между съюзниците от НАТО са обтегнати след неуспешния опит за преврат от 15 юли миналата година и се влошиха по редица въпроси, особено покрай референдума за разширяване на правомощията на президента Реджеп Ердоган.

Връзката с Турция е една от най-важните извън Европа за Германия, отчасти поради тримилионното й етническо турско население, наследство от мащабната програма "гостуващ работник" през 60-те и 70-те години на миналия век. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама