Космонавтът Георги Иванов е изваден от кома

16:17, 24 май 17 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият български космонавт Георги Иванов е изваден от медикаментозна кома, съобщиха за БГНЕС от пресцентъра на ВМА. Той е контактен и със стабилни показатели. Предаде БГНЕС.

Припомняме, че на 22 май Георги Иванов постъпи във ВМА. Първият български космонавт е в медикаментозен сън и лекарите посочиха още тогава, че ще остане така в следващите 24 до 48 часа.

Вечерта преди да постъпи във ВМА, при битов инцидент Иванов е получил травма на раменната става и имал лек удар в главата. След инцидента не е имал никакъв проблем, чувствал се е добре. „Ранно сутринта станал неспокоен, което накарало близките да потърсят лекарска помощ. Нашата първа диагноза е един исхимичен мозъчен инсулт с преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е било най-вероятно причината и за неговата травма”, каза доц. Одисеева. Тя обясни, че той има сърдечна аритмия, която е предпоставка за такива нарушения в кръвообращението на мозъка.

76-годишният Иванов е генерал-лейтенант от БА, служил е като военен пилот. На 10 април 1979 г. той участва в космически полет с кораба "Союз 33", заедно с руския космонавт Николай Рукавишников. Двамата прекарват в орбита около Земята 1 ден, 23 часа и 1 минута и са принудени да се върнат, тъй като, поради технически проблем, "Союз 33" не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама