Трима абитуриенти в Кърджали с годишни стипендии от общината

15:43, 24 май 17 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Денят на славянската писменост и културата събра стотици хора в централния парк в Кърджали и се превърна в двоен празник за трима зрелостници, заслужили годишни стипендии от общината, предаде  БГНЕС.

Любослав Карев от СУ „Отец Паисий” печели подкрепата заради собствени разработки на софтуерни продукти, освен това е и лауреат и на националния конкурс „1000 стипендии”. В 5 университета във Великобритания вече е приет Слави Тодоров от Езиковата гимназия. Алекс Кехайов от СУ „П. Р. Славейков” трябва да избира следване в техническите университети в Австрия, Дания и София. И трите момчета имат безброй участия в национални олимпиади и конкурси. Кметът Хасан Азис им връчи специалните награди, а преди това и много други отлични ученици от най-малките до най-големите получиха книги и грамоти. Колективна награда завоюва и клубът по източни бойни изкуства при Общинския детски комплекс в града.

По традиция в Кърджали празниците се честват пред Паметника на освободителите, а 24-и май е денят, който събира пред монумента целия град. Мажоретки и гвардейци поведоха многолюдното шествие с участието на ученици от всички местни училища, паркът около паметника се изпълни с деца в тържествени униформи и родители, внимателно заснемащи всяка тяхна стъпка с телефони и фотоапарати, и с отрупани с цветя учители. Сред официалните гости на празника бяха зам.-председателят на народното събрание Цвета Караянчева и депутатите от БСП Александър Симов и Адлен Шефкед от ДПС, избрани с гласовете на Кърджали.

В приветственото си слово кметът Хасан Азис изтъкна значението на най-българския празник. „24-и май е празник и на творчеството и духовното съзидание, празник на онези сред нас, които са докоснати от Божията ръка да могат да пеят, танцуват, рисуват и извайват с ръка и душа красота и съвършенство. Празник е и на тези, които ни превеждат от миналото към днешния ни ден, давайки ни национално и човешко самочувствие. 24-и май е ден на уникалното българско читалище, в което винаги сме можели да влезем спокойно като в собствения си дом. Празник е и на журналистите, които ежедневно и ежечасно ни пренасят с новината от единия до другия край на България и на света. Всъщност, скъпи съграждани, 24 май е единственият празник, който буквално е на всички, защото всеки от нас се образова, ежедневно ползва словото и изгражда ценностната си система чрез досега си с изкуството и културата. Ето защо нашият 24-и май е празник национален, но и дълбоко личен. Той е празник на радостта от общуването между хората, ден, обединяващ духа и материята“, заяви Азис.

Когато обаче се обърна към официалните гости, той пропусна да отбележи присъствието на парламентарния зам.-председател Цвета Караянчева. Иначе, както винаги, той се появи в знаковата компания на енорийския свещеник Петър Гарена и временния районен мюфтия Фикри Сали. По-късно в комплекс „Резиденцията“ кметът връчи празнични награди на много учители. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама