Едуард Филип: Нивото на терористична заплаха в Европа остава високо

15:04, 24 май 17 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нивото на терористична заплаха в Европа, включително във Франция, остава на много високи нива. Това обяви новият френски премиер Едуард Филип след заседание на Съвета за национална сигурност в Елисейския дворец. Това предаде ТАСС.

"Терористичната заплаха от страна на „Ислямска държава" и „Ал Кайда" остава на много високо ниво“, каза Филип, отбелязвайки, че това изисква всички страни да засилят сътрудничеството си в борбата срещу тероризма.

Той посочи, че Франция, от своя страна, е готова да сътрудничи всячески по този въпрос.

Министър-председателят заяви, че според президента Еманюел Макрон е необходимо удължаване на извънредното положение в страната до 1 ноември. Филип също увери, че Франция "е готова за пълна оперативна подкрепа" за Великобритания в разследването на терористичната атака в Манчестър.

По-рано днес от Елисейския дворец съобщиха, че държавният глава ще предложи на парламента удължаване на извънредното положение в страната 1 ноември. В допълнение, по нареждане на президента, ще се да създаде център за координация на услугите, включени в борбата срещу тероризма. Структура на центъра, който ще е под ръководството на държавния глава, ще бъде одобрена на следващата среща на Съвета за национална сигурност, планиран за 7 юни.

Извънредното положение бе обявено във Франция след терористичното нападение в Париж през ноември 2015 г. и оттогава бе удължавано няколко пъти. То действие изтича на 15 юли. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама